Пред неизключен микрофон Нетаняху се изказа остро за ЕС

Соботка, Нетаняху, Шидло, Фицо и Орбан

Израелският премиер Бенямин Нетаняху бе чут в сряда през неизключен микрофон да казва, че е безумно Европейският съюз да се опитва да поставя постигането на мир с палестинците като условие за сближаването между Израел и ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Това се е случило на днешната среща в Будапеща на Нетаняху с премиерите на страните от Вишеградската група - Полша, Словакия, Чехия и Унгария, когато изказването на израелския премиер случайно е било чуто от журналисти.

Нетаняху разкритикува ЕС заради безумното според него становище на съюза, че първо трябва да се реши израелско-палестинският конфликт, а после да се работи за по-тесни търговски връзки. Това е лудост, това наистина е лудост, каза израелският лидер. ЕС е единственото обединение на страни в света, което поставя политически условия за развитие на отношенията си с Израел, каза Нетаняху и добави, че Русия, Китай и Индия имат желание да правят бизнес с Израел въпреки политиката.

Той освен това заяви, че Израел е поразявал в Сирия "десетки и десетки пъти" ирански автоколони с оръжие, предназначено за "Хизбула".

По-рано четиримата премиери от Вишеградската група призоваха за подобряване на отношенията между Израел и ЕС, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа