Предизвикалият катастрофа с два влака край Стара Загора бил на 83 години

БДЖ остави без алтернативен превоз над 200 пътници повече от 5 часа

Снимка: БГНЕС

83-годишен е бил шофьорът на колата, предизвикала катастрофа с два влака на прелез между гарите Михайлово и Калояново край Стара Загора във вторник, съобщиха от прокуратурата.

Възрастният мъж е починал на място, след като въпреки сигнализацията и спуснатите бариери опитал да мине през релсите и последователно е ударен от две композиции.

Катастрофата предизвика над 5-часово закъснение на бързия влак Бургас – София, тъй като се наложи композицията да чака пристигането на следователите.

Над 200 са били пътниците на двата влака, ударили колата, които са останали блокирани часове наред, тъй като БДЖ така и не им осигури алтернативен превоз. Сигнал за тежкия инцидент е подаден в 17.11 часа във вторник на спешния телефон 112. Първи на мястото е пристигнал екип на жандармерията, който е охранявал местопроизшествието до идването на полицията към 17.40 часа.

Разследващите са установили, че 83-годишният мъж е шофирал "Опал Астра", който първо е ударен в задната му част от бързия влак, движещ се към София, а веднага след това – от пътнически влак, пътуващ за Пловдив. Двете влакови композиции са се движели в една и съща посока.

След двата последователни удара колата е изхвърлена от жп линията и се е ударила в електрически стълб встрани от релсите. Няма други загинали и пострадали при катастрофата. Незабавно за случая е бил уведомен прокурор от Окръжната прокуратура в Стара Загора, под чието ръководство са се извършвали следствените действия. Разследването по случая продължава.

Повече от двеста пътници в двата влака останаха да чакат следователите, тъй като БДЖ не им осигури алтернативен превоз. Движението в крайна сметка беше възобновено малко преди 22.00 часа – цял час след крайния срок, поет като ангажимент от Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Пътници от влака Бургас – София разказаха пред БНР, че композицията е тръгнала към Димитровград, въпреки повредата в спирачките, причинена от удара с автомобила. Автобусен превоз все пак бе осигурен за пътниците от други два влака – от Стара Загора до Чирпан и в обратната посока.

Споделяне

Още по темата

Още от България