Предложените за наказание две прокурорки от Плевен искат да се защитят пред ВСС

Прокурор Искра Ганева от Плевен заяви, че обвиненията на окръжния прокурор Евелина Попова срещу нея, внесени във Висшия съдебен съвет вчера, са измислени, съобщи БТА.

Ганева и колежката ѝ Ваня Савова, които бяха предложени за наказание от окръжната прокурорка, настояват да бъдат призовани пред ВСС, за да опровергаят обвиненията срещу тях.

"Многократно съм изпращала подписани от мен сигнали до главния прокурор Никола Филчев и до ВСС, в които съм сезирала за закононарушения на Попова, в някои от случаите се съдържат данни за престъпление", заяви още Ганева. По думите ѝ в Плевен било известно, че Попова и семейството ѝ разполагат с много жилища и недвижима собственост.

Евелина Попова се страхува, че след изтичането на мандата на ВСС, на който е член, ще бъде поискана ревизия на поведението ѝ като окръжен прокурор, смята Ганева.

На повдигнатото ѝ обвинение, че са изчезнали дела, по които е работила, тя отговори, че вероятно става въпрос за технически пропуски на деловодството, където не са били отметнати като приключени. Тези дела били маловажни и незначителни. Едно от тях е за откраднати 4 килограма боб, спомни си прокурор Ганева. На второто обвинение срещу нея - че е ползвала фалшиви болнични листове, Ганева отговори, че е прегледана от ТЕЛК и комисията е препоръчала да ѝ се продължат болничните листове. Всички те били издадени въз основа на множество изследвания и документи.

Преди седмици другата прокурорка от Плевен - Ваня Савова бе обвинена за нерегламентирани връзки с криминално проявен бизнесмен. Тя също отрече да е виновна и обвини Попова, че се рови в личния и живот.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?