Преднина на британските консерватори се топи преди изборите

Британският премиер и лидер на консерваторите Тереза Мей

Удобната преднина на британската Консервативна партия пред опозиционната Лейбъристка партия преди изборите на 8 юни се съкрати тази седмица след представянето на програмите им, показват проучвания на общественото мнение, публикувани в понеделник в британската преса.

Четири проучвания на общественото мнение дават на Консервативната партия преднина от 9 до 12 пункта, далеч от 20-те пункта преднина, с които разполагаха преди премиерът Тереза Мей да обяви предсрочни избори в средата на миналия месец, за да подсили парламентарното си мнозинство преди деликатните преговори за излизане от Европейския съюз.

По данни на проучване на института ЮГов за в. "Сънди таймс", в което са участвали 1925 души, Консервативната партия е загубила за една седмица половината си преднина пред Лейбъристката партия. Консерваторите вече изпреварват основните си конкуренти само с 44 срещу 35 на сто. Проучването на ЮГов преди седмица показваше 18 пункта преднина на консерваторите и популярност от 49 на сто.


Във вторник лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин представи програма, силно повлияна от левите идеи. Тя предвижда национализиране на секторите на транспорта, енергетиката, водните ресурси и пощите, както и увеличаване на социалните разходи и повишаване на данъците за най-богатите лица и предприятия.

Според в. "Сънди таймс" подкрепата за Лейбъристката партия е на най-високото си равнище от последните парламентарни избори през май 2015 г., когато лейбъристите получиха 30,4 на сто от гласовете. Това показва, че "неприкрито социалистическата програма е добре приета от нарастващ брой избиратели", отбелязва вестникът.

В същото време програмата на консерваторите предвижда предизвикала противоречие реформа на социалните плащания за възрастните, която може да засегне финансовото положение на много от тях, припомня АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа