Преднината на Клинтън пред Тръмп вече е 10 процента

Преднината на Клинтън пред Тръмп вече е 10 процента

Кандидатът на демократите Хилъри Клинтън продължава да увеличава преднината си пред Доналд Тръмп, показва проучване на "Фокс нюз". След провеждането на националните конференции на двете партии двойката Клинтън – Кейн води вече с 10% пред Тръмп – Пенс – 49 на 39 процента.

Мнозинството от хората не могат да преценят дали Клинтън е достатъчно квалифицирана, за да бъде президент, но мислят, че има характера, за да служи ефективно на САЩ. При Тръмп е обратното - над половината от хората смятат, че той определено не е квалифициран, няма характера и знанията, за да води страната си. Според 62% процента от хората той не е достатъчно честен. Общо 61% смятат същото за Хилъри Клинтън.

Само преди две седмици изглеждаше, че Тръмп получава инициативата в кампанията, след като поведе в социологическите проучвания, но това беше за кратко.

Сега социолозите отчитат, че позицията на Клинтън сред основните демографски групи се подобрява. Тя печели все по-голяма подкрепа сред мъжете, жените, белите, демократите, най-младите и най-старите гласоподаватели.

Хилъри Клинтън е особено популярна сред т.нар. “коалиция Обама", която донесе ключовата подкрепа за преизбирането на сегашния президент. Клинтън е фаворитът на жените (57% подкрепа срещу 34% за Тръмп), чернокожите (87 – 4), испаноговорящите (68 – 20), гласоподавателите на възраст под 30 години (49 – 31).

Тръмп е изборът на "бялата" Америка (49 – 39), мъжете (45 – 40), белите евангелисти (69 – 19) и белите без завършен колеж (52 – 36). Тръмп печели подкрепа сред ветераните от армията (53 – 39).

Общо 12% от републиканците подкрепят Клинтън. Това е два пъти и половина повече от процента на демократите, които подкрепят Тръмп - едва 5%. За Клинтън са готови да гласуват 87% от демократите, докато за Тръм са готови да гласуват 78% от републиканците. Клинтън печели подкрепата и на независимите гласоподаватели (41-33).

Републикаците остават дълбоко разделени по отношение на Тръмп. Точно половината от тях са доволни, че той спечели номинацията на партията, а 49% биха предпочели кандидатът на партията да беше някой друг.

Общо 77% от участниците в изследването са запознати с размяната на реплики между Тръмп и семейство Кан, което е загубило сина си при войната в Ирак. Според 69% от всички участници в изследването реакцията на Тръмп е "минала всякакви граници". Сред републиканците 40% смятат, че критиките на Тръмп са приемливи, 41% смятат, че той е "минал всякакви граници", а 19% не са сигурни.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?