Председателят на Лекарския съюз призова всички българи да съдят Дянков

Симеон Дянков с председателя на БЛС Цветан Райчинов, сн. БГНЕС

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов призова всички български граждани да съдят финансовия министър Симеон Дянков “за откраднатите 2 млрд. лева от здравноосигурителните вноски от 2009 година досега“. Райчинов визира средства от резерва на касата и излишъци от здравни вноски, които през последните години преминаха в републиканския бюджет.

Райчинов обяви, че също ще заведе дело срещу Дянков, но не в качеството си на председател на съсловната организация или лекар, а като обикновен гражданин. "Лично аз се чувствам ощетен, че Дянков е обсебил моите вноски. И смятам, че всеки един българин трябва да го направи - не позволявайте да ви крадат", заяви Райчинов.

Подписът на Райчинов обаче стои под споразумението между лекарите и правителството от 2010 година за прекратяване на започналите протести , в което беше записано, че досега трупаният резерв на НЗОК от 1.4 млрд. лева ще премине в края на годината по сметки на републиканския бюджет.

В понеделник Райчинов коментира, че друга тревожна тенденция е непрекъснатото прехвърляне на дейности от здравното министерство към НЗОК, които ще заплащат отново със здравни вноски.

"Няма как да преглътна това, след като средствата са ни ограничени, болниците ни са още на ниво 19 век и ние да искаме от тези хора да правят чудеса - не може. Няма как лекарите да бъдат непрекъснато преследвани, плюти и гонени. Логично е да напуснат тази държава и аз лично ги съветвам да го направят", заяви Райчинов.

Той посочи, че Европа в момента има около 300 000 вакантни места за медици, а българските лекари са висококвалифицирани и отговарят на всички изисквания.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?