Представител на кримските татари пристигна на посещение в Москва

Украински депутат, представляващ кримските татари, пристигна в Москва, за да обсъди съдбата на това мюсюлманско малцинство,  в случай че южният украински полуостров влезе в състава на Руската федерация, предаде Франс прес.

По време на това работно посещение Мустафа Джемилев ще се срещне с бившия президент на руската Република Татарстан Минтимер Шаймиев, съобщи меджлисът на кримските татари - техен представителен орган, в комюнике.

Джемилев, оглавявал по-рано меджлиса, сега е депутат от "Баткившчина", партията на Юлия Тимошенко, във Върховната рада. Посещението е одобрено от новите власти в Киев. Предвидено е Джемилев да анализира ситуацията в Крим, също и отношенията между кримските татари и татарите от Поволжието и Урал в Русия, се казва в комюникето.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди пред Интерфакс, че Джемилев е поканен в Москва, "за да установи контакти", но отказа подробности за визитата и предстоящите разговори на кримскотатарския гост.

Според украинския сайт 15minut.org Джемилев е заявил, че може да има среща с руския президент Владимир Путин, допълва АФП.

Споделяне

Още от Свят