Предвижда се държавна помощ за изкупуване на череши

Предвижда се държавна помощ за изкупуване на череши

Всички изкупвачи на череши и консервни комбинати, които завишат изкупените количества от регистрирани земеделски производители и платят продукцията, ще могат да получат подпомагане на тон. Това предвижда планирана от земеделското министерство мярка в помощ на производителите и преработвателите на череши в България, с които е разговаряла в понеделник агроминистърът Десислава Танева, цитирана от пресцентъра ѝ.

Заради пандемията от Covid-19 се очаква натиск върху пазара и намалено търсене, в тази ситуация е необходимо завишаване с около 30 на сто на изкупуване от операторите за заготовка за износ на прясна или консервирана череша, заявила министър Танева.

Тя е призовала преработвателите да увеличат своите обеми за изкупуване, тъй като повечето от тях имат възможности за съхранение. Очаква се решението за тази подкрепа да бъде прието през тази седмица на заседание на Управителния съвет на Държавния фонд "Земеделие".

Към момента състоянието на насажденията от череши в страната е добро и се очаква добра реколта, сочат данните на министерството.

На срещата е била обсъдена и необходимостта от обезпечаване на работниците по време на прибиране на реколтата с маски, ръкавици и защитни облекла. Министър Танева е припомнила, че, по предложение на България, ЕК ще осигури подкрепа за производителите чрез компенсаторната мярка "Covid-19".

"По нея ще се изплащат единствено и само направените разходи от стопаните заради пандемията. Към момента мярката се обсъжда на ниво Европейски парламент. Тя ще се предоставя на производителите по лесни за доказване критерии, които ще бъдат програмирани", е казала още тя, като е уточнила, че до края на май се очаква да приключи и дебатът за тази мярка. Прилагането на мярката ще бъде обсъдена с бранша.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?