Преференцията на евровота превръща листата на БСП в бойно поле

Лагерите срещу Станишев обединяват сили, за да го изтласкат от челното място

Преференцията на евровота превръща листата на БСП в бойно поле

Възможността за преференциално гласуване на изборите за Европарламент възбуди политическото въображение в червените редици, където вътрешнопартийни опоненти на лидера Сергей Станишев краят планове как да го изместят от първото място в евролистата, а след това и в БСП. Новият Изборен кодекс предвижда, че на евроизборите, за разлика от местните и националните, първият в партийната листа може да бъде изместен, ако някой от кандидатите на по-задни позиции събере предпочитанията на 5% от гласувалите за тази листа.

 

Кандидатите за евродепутати на БСП все още не са окончателно подредени и обявени, но е известно, че водач ще бъде председателят на българските и европейските социалисти Сергей Станишев. Негови вътрешнопартийни противници, които не посмяха да предприемат действия за смяната му по явен начин, оправдавайки се със сложната ситуация, в която работи управлението, вече обмислят как да катурнат Станишев "по втория начин".

 

Ако се окаже, че избирателите на БСП са предпочели друг кандидат от евролистата пред Станишев, това по най-демократичен начин ще покаже, че той няма подкрепата на електората, а само на апарата, коментираха пред Mediapool депутати от БСП. Те вече изчисляват колко гласове могат да привлекат за някой от другите кандидати.

 

Според закона, ако някой от по-задните места в партийната листа събере предпочитанията на 5% от гласувалите за формацията, то той автоматично измества първия.

 

Към момента в "заверата" са организациите на БСП в София-област и Бургас, твърдят запознати. Очаква се обаче към тях да се присъединят още бунтари, които не са се преминали към АБВ. "Имаше партийци, които не успяха да издържат Станишев и се присъединяват към Първанов, те ще си гласуват за Калфин, когато, обаче става дума за тези, които сме останали в БСП, трябва да се знае, че не сме се отказали да отстраним лидера", коментират депутати.

 

Според тях е напълно реално 5 на сто от подкрепящите БСП да бъдат "насочени" към друг кандидат от същата листа.

 

Бунтарските настроения се подклаждат и от факта, че половината от избираемите места в листата на социалистите за Европейски парламент са преотстъпени на коалиционни партньори, което води до брожения и недоволство в средите на партията.

 

Според неофициалната подредба на листата, неин водач ще е Станишев. Веднага след него е Илияна Йотова, следвана от Георги Пирински. На четвърто място ще бъде Петър Курумбашев, който не е член на БСП, а е депутат от т.нар. "гражданска квота". Петото място е обещано на дъщерята на гравитиращия около левицата политолог Мария Пиргова – Достена Лаверн, а на шестото място е обещано на социалдемократите, които Станишев привлече към себе си в битката си с Първанов. Като кандидат на "Български социалдемократи" се сочи зам.-председателят на партията Светлина Йолчева.

Все още не е ясно кои партийни организации, освен София-област и Бургас, може да се мобилизират за "изместване" на Станишев от водаческото място.

Отново по неофициална информация, не е изключено в схемата да се включи и софийската организация на БСП, въпреки че Станишев съдейства за избирането на Калоян Паргов за председател на БСП-София.

"Все още не сме се разбрали за кого ще играем, но е възможно да бъде за Йотова или за Курумбашев, а защо не и за някой от "партньорите" – като искат да ни набутат в листата хора, които никога не са били в БСП, защо пък да не им помогнем да изместят лидера ни", коментират депутати.

Дори и замисълът с разчистване на партийни сметки със Станишев да не сработи, социалисти с влияние по места смятат да изпробват преференцията на евроизборите като ориентация за това колко гласа могат да си гарантират, ако на следващите парламентарни избори те са изместени от първите места в съответните райони.

"Ако ме сложат за назидание на четвърто място и аз успея да събера към 5000 преференциални гласа, на парламентарни избори въпреки, че няма да изместя водача, мога да бъда втори и пак да вляза в НС – тази опция трябва да се пробва и да се види дали и до колко работи", разясни депутат пред Mediapool.

 

Противниците на Станишев смятат, че ако планът им успее и той бъде изтласкан на второ място в евролистата, ще бъде невъзможно да остане начело на партията. "Е, как партията ти ще ти каже, че не те иска и ти ще държиш да останеш неин председател?", коментират в левицата. Ако пък не се стигне чак до там, "жестът" имал символно значение, тъй като пак щяло да стане ясно, че "активът не харесва Станишев".

Споделяне

Още от България