Преференцията на евровота превръща листата на БСП в бойно поле

Лагерите срещу Станишев обединяват сили, за да го изтласкат от челното място

Преференцията на евровота превръща листата на БСП в бойно поле

Възможността за преференциално гласуване на изборите за Европарламент възбуди политическото въображение в червените редици, където вътрешнопартийни опоненти на лидера Сергей Станишев краят планове как да го изместят от първото място в евролистата, а след това и в БСП. Новият Изборен кодекс предвижда, че на евроизборите, за разлика от местните и националните, първият в партийната листа може да бъде изместен, ако някой от кандидатите на по-задни позиции събере предпочитанията на 5% от гласувалите за тази листа.

 

Кандидатите за евродепутати на БСП все още не са окончателно подредени и обявени, но е известно, че водач ще бъде председателят на българските и европейските социалисти Сергей Станишев. Негови вътрешнопартийни противници, които не посмяха да предприемат действия за смяната му по явен начин, оправдавайки се със сложната ситуация, в която работи управлението, вече обмислят как да катурнат Станишев "по втория начин".

 

Ако се окаже, че избирателите на БСП са предпочели друг кандидат от евролистата пред Станишев, това по най-демократичен начин ще покаже, че той няма подкрепата на електората, а само на апарата, коментираха пред Mediapool депутати от БСП. Те вече изчисляват колко гласове могат да привлекат за някой от другите кандидати.

 

Според закона, ако някой от по-задните места в партийната листа събере предпочитанията на 5% от гласувалите за формацията, то той автоматично измества първия.

 

Към момента в "заверата" са организациите на БСП в София-област и Бургас, твърдят запознати. Очаква се обаче към тях да се присъединят още бунтари, които не са се преминали към АБВ. "Имаше партийци, които не успяха да издържат Станишев и се присъединяват към Първанов, те ще си гласуват за Калфин, когато, обаче става дума за тези, които сме останали в БСП, трябва да се знае, че не сме се отказали да отстраним лидера", коментират депутати.

 

Според тях е напълно реално 5 на сто от подкрепящите БСП да бъдат "насочени" към друг кандидат от същата листа.

 

Бунтарските настроения се подклаждат и от факта, че половината от избираемите места в листата на социалистите за Европейски парламент са преотстъпени на коалиционни партньори, което води до брожения и недоволство в средите на партията.

 

Според неофициалната подредба на листата, неин водач ще е Станишев. Веднага след него е Илияна Йотова, следвана от Георги Пирински. На четвърто място ще бъде Петър Курумбашев, който не е член на БСП, а е депутат от т.нар. "гражданска квота". Петото място е обещано на дъщерята на гравитиращия около левицата политолог Мария Пиргова – Достена Лаверн, а на шестото място е обещано на социалдемократите, които Станишев привлече към себе си в битката си с Първанов. Като кандидат на "Български социалдемократи" се сочи зам.-председателят на партията Светлина Йолчева.

Все още не е ясно кои партийни организации, освен София-област и Бургас, може да се мобилизират за "изместване" на Станишев от водаческото място.

Отново по неофициална информация, не е изключено в схемата да се включи и софийската организация на БСП, въпреки че Станишев съдейства за избирането на Калоян Паргов за председател на БСП-София.

"Все още не сме се разбрали за кого ще играем, но е възможно да бъде за Йотова или за Курумбашев, а защо не и за някой от "партньорите" – като искат да ни набутат в листата хора, които никога не са били в БСП, защо пък да не им помогнем да изместят лидера ни", коментират депутати.

Дори и замисълът с разчистване на партийни сметки със Станишев да не сработи, социалисти с влияние по места смятат да изпробват преференцията на евроизборите като ориентация за това колко гласа могат да си гарантират, ако на следващите парламентарни избори те са изместени от първите места в съответните райони.

"Ако ме сложат за назидание на четвърто място и аз успея да събера към 5000 преференциални гласа, на парламентарни избори въпреки, че няма да изместя водача, мога да бъда втори и пак да вляза в НС – тази опция трябва да се пробва и да се види дали и до колко работи", разясни депутат пред Mediapool.

 

Противниците на Станишев смятат, че ако планът им успее и той бъде изтласкан на второ място в евролистата, ще бъде невъзможно да остане начело на партията. "Е, как партията ти ще ти каже, че не те иска и ти ще държиш да останеш неин председател?", коментират в левицата. Ако пък не се стигне чак до там, "жестът" имал символно значение, тъй като пак щяло да стане ясно, че "активът не харесва Станишев".

Споделяне
Още от България

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?