Девет кандидати да преструктурират НЕК

Преговаря се за разсрочване на дълга от 250 млн. евро за АЕЦ "Белене"

Преговаря се за разсрочване на дълга от 250 млн. евро за АЕЦ "Белене"

Девет фирми са заявили интерес да участват в търга за избор на консултант в преструктурирането на капитала и дълговете на "Националната електрическа компания" (НЕК) и прехвърлянето на дъщерното ѝ дружество "Електроенергиен системен оператор" в "Българския енергиен холдинг" (БЕХ). Това съобщи пред журналисти в четвъртък зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който участва в управата на БЕХ.

Преструктурирането се налага заради европейските изисквания за либерализация на пазара на електрическа и газова енергия, които не допускат един собственик на мрежа за пренос на енергия да се занимава и с нейната търговия. България реши да избере модела на независим преносен оператор, което налага енергийната преносна мрежа, сега собственост на НЕК, да се прехвърли на ЕСО, а ЕСО да влезе директно в капитала на БЕХ.

Тъй като в момента НЕК има дългове за 483 млн. евро, които са обезпечени с енергийната мрежа, а тя вече няма да е притежание на компанията, се налага преструктуриране на тези заеми. Затова и в края на декември БЕХ обяви процедура за избор на консултант, който да предложи бизнес план за разделяне на дружествата, да изготви дългосрочен финансов модел за бъдещата работа на отделните вече компании, да представи план за преструктуриране на дълговете на НЕК и кои от тях да продължи да изплаща НЕК и кои да се прехвърлят на ЕСО. Консултантът също така трябва да предложи и пазарни инструменти за оптимизацията на борчовете и капиталовата структура на двете дружества.

От близо 500-те млн. евро , които НЕК дължи на девет кредитори, само 68.5 млн. евро са за модернизация и развитие на енергийната ѝ мрежа. 160 млн. евро дължи електрическата компания на "Креди Суис" за строежа на хидровъзел "Цанков камък" а 250 млн. евро - на френската БНП-Париба по синдикиран заем, отпуснат за предпроектните проучвания за проекта за строеж на АЕЦ "Белене". Падежът на ядрения заем е през май 2012 г. , когато НЕК трябва да изплати цялата главница от кредита. Компанията обаче преговаря с банката за разсрочване на плащането с една година и при по-добри общи условия, каза Делян Добрев

Срокът за подаване на писма с намерение за преструктуриране на НЕК и ЕСО изтече на 10 януари. Деветимата кандидати ще имат време до 1 февруари да подадат оферти, които ще бъдат оценени от БЕХ до края на  февруари и да се избере консултантът. Договорът, който ще е за девет месеца, се очаква да бъде подписан през март, обясни Добрев.

Реално юридическото разделяне на двете дружества ще може да стане в първите месеци на следващата година, за да отговаря енергетиката ни на европейските изисквания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?