Преговорите с ЕС зациклиха по вина на България

Ние не сме е написали домашното в редица области, това е и причината вече трети месец страната да не е затворила нито една глава в преговорите с Европейския съюз , въпреки предварителните заявки в началото на гръцкото председателство. Това заяви днес говорителят на МВнР Любомир Тодоров.

Той отново отрече да има връзка между позицията на България по иракската криза и забавянето на преговорите с ЕС.

Една от областите, в които не сме подготвени, е "Правосъдие и вътрешен ред". ЕС замрази преговорите с България по тази глава в края на миналата година, след като Конституционният съд отмени редица текстове в съдебния закон.

На въпрос защо все още не е затворена глава "Транспорт", въпреки че се чакаше само френският подпис затова, говорителят на МВнР заяви: "За момента нямаме основание да смятаме, че на базата на двустранните ни отношения, които въпреки някои размени на реплики през последните седмици, можем да очакваме обструкции от страна на Франция за затварянето на главата". "Това, което ни притеснява, са бавните процеси вътре в държавата", добави той.

Според дипломатически източници Франция бави преговорите с България по глава "Транспорт" в интерес на Румъния, която е по-назад от нас в преговорния процес.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: