Преходното управление в Либия заплаши със сила сепаратистите

Председателят на либийския Преходен национален съвет (ПНС) Мустафа Абдул Джалил заплаши, че ще използва сила за осуетяване на всички опити за създаване на автономна област в източната част на Либия, съобщи Франс прес.

"Трябва на всички да е ясно, че агенти и бивши членове на режима на Кадафи ще се опитат да се възползват от такива опити и че ние сме готови да ги осуетим, ако се налага - и със сила", заяви председателят на ПНС в изказване по телевизията.

Преди ден племнни водачи, командири на въоръжени формирования и политици обявиха във вторник богатата на петрол източна част на Либия за полуавтономен район. Участниците изразиха намерението си да спрат десетилетното маргинализиране на Източна Либия при управлението на бившия лидер Муамар Кадафи и определиха съвет, който да ръководи делата на новосъздадения район, простиращ се от централния крайбрежен град Сирт на запад до границата с Египет на изток.

Джалил заяви посочи, че обявената автономия на Източна Либия е резултат от чуждестранен заговор и има риск за разделение на страната.

"Със съжаление казвам, че чужди страни финансираха и подкрепиха този заговор, който започна в източната част на страната", отбеляза Абдул Джалил, според когото приятелски арабски страни са финансирали метежа в източната част, за да не бъдат заразени от революцията.

 

"Призовавам моите братя, либийския народ, да бъдат наясно и нащрек за конспирациите срещу тях и да осъзнават, че някои хора водят страната обратно в дълбоката пропаст", допълни той.

 

"ПНС смята, че това, което се случи днес, е много критично и е сериозен въпрос, който вреди и застрашава целостта и единството на нацията, и е отхвърлен от всички почтени хора, в миналото и сега", заяви Абдул Джалил, който предупреди за опасните последици, които могат да доведат до разделена и недемократична Либия.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?