Прекратена е поръчка за ограда за 30 млн. лв. на държавната ТЕЦ

Договорът на губещата "Марица Изток 2" е спазарен директно с консорциум, включващ свързваната Пеевски "Водстрой 98"

Прекратена е поръчка за ограда за 30 млн. лв. на държавната ТЕЦ

Прекратява се поръчка за изграждане на ограда на губещата държавна ТЕЦ "Марица Изток 2" за близо 30 млн. лв. без ДДС, която бе възложена на консорциум, в която участва свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски фирма "Водстрой 98". Това е разпоредила енергийният министър Теменужка Петкова, а по нареждане на министър-председателя Бойко Борисов се извършва финансова проверка на единствената държавна топлоелектрическа централа, съобщиха от ресорното ведомство.

Според енергийния министър, предвидените разходи за строеж външна физическа ограда, главен команден и контролен център и за преустройство на административни офиси и други са неоправдани при положение, че ТЕЦ "Марица Изток 2" е на загуба през миналата година и в момента има недостиг на финансови средства за регулярно разплащане с доставчици и контрагенти.

В момента Агенцията за държавна финансова инспекция в момента проверява разплащанията в ТЕЦ-а и законосъобразността на проведената през юни 2014 г. поръчка за оградата. Тя е стартирана по времето на правителството на Пламен Орешарски без обявена прогнозна стойност и според енергийното ведомство това е предпоставка за възлагането на дейности без лимит.

Отново без прогнозна стойност поръчката за оградата е възложена на консорциум между фирмите "Тагатис" ДЗЗД, където акционери са Водстрай 98" и БММ, и "Ат-Атлас" ДЗЗД с участието на "АТ инженеринг 2000" и "Атлас Ко".

Връзките при друг участник в рамковото споразумение - "Ат-Атлас", също водят до депутата от ДПС, разкри преди ден вестник "Капитал". В него влизат "АТ инженеринг 2000" и охранителната фирма "Атлас Ко". Първата компания е собственост на Атанас Терзиев и Георги Пенев и е известна с това, че през 2012 г. приватизира "Техноекспортстрой". Година по-късно обаче компанията беше продадена на друго свързвано с Пеевски дружество - "Сиболе сървисис инкорпорейтид България", което формално е собственост на панамската Cibole Services Incorporated. От края на 2014 г. като собственик на "Техноекспортстрой" се води фирмата "Тамос", която е регистрирана на същия софийски адрес като "Сиболе". Самата "Сиболе" беше и в основата на атаките срещу КТБ, като по нейно искане беше назначен временен синдик в едно от ключовите дружества на Цветан Василев – ТЦ-ИМЕ. Ексбанкерът в свои интервюта пряко посочва "Техноекспортстрой" като компания под контрола на депутата от ДПС.

По време на поръчката (2014 г.), а и досега, член на борда на "ТЕЦ Марица Изток 2" е определеният от Цветан Василев като "човек" на Пеевски Илко Желязков, припомня "Капитал". Той беше назначен през декември 2012 г. по време на първото правителство на Бойко Борисов. До септември 2014 г. Желязков беше и в съвета на директорите на "Българския енергиен холдинг", който е собственик на въглищната централа..

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?