Премиер и президент зоват за обединение въпреки различията

Премиер и президент зоват за обединение въпреки различията

Сто двадесет и пет години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия отбеляза в понеделник България. В повечето градове се състояха традиционните тържествени шествия, молебени и концертни програми. Почти всички музеи се представиха със специализирани музейни експозиции.

В разпространено от пресслужбата на Министерски съвет приветствие до българските граждани премиерът Бойко Борисов посочва, че Съединението е една от най-значимите победи в новата българска история.

“Победа, състояла се, защото и политическата класа, независимо от нейните идеологически различия, и обществото, въпреки неговите социални разслоения, са гледали в една посока и са били единни в общия си стремеж да обединят всички българи в една държава“, допълва Борисов.

Според него по-трудно, или по-лесно, обединението винаги е възможно. “Да бъдем на различни мнения по определени въпроси не означава, че успехът на страната ни и достойният живот на всеки отделен човек не могат да ни обединяват“, допълва премиерът.

Сходна бе и позицията на президента Георги Първанов, който в тържественото си слово по време на заря-проверката на пловдивския прощад "Съединение” заяви, че едва ли бихме постигнали новите си стратегически цели, ако продължаваме безконечно да се делим – на наши и ваши, на добри и лоши, на победители и победени. 

Нашата дипломация с такт и гъвкавост успя да отстои постигнатото в Пловдив. Българите успяха, защото най-способните народни водачи се оказаха на точното място, показаха дързост и готовност за саможертва, но и мъдрост и дипломатичност. На нацията са необходими водачи, смели и решителни, не авантюристи, каза още президентът.

По думите на държавния глава преди 125 години е постигнато невиждано до онзи момент единение на дух и воля, на всички българи независимо от партийни пристрастия и социална принадлежност. 
”Може би тъкмо заради този урок ние сме длъжни да сложим край на дълголетния разкол в българското общество. Сигурно в тези дни ще си спомняме често знаменитата бележка на един голям летописец на събитията, който казва, че съединистката революция се е осъществила, без да има една неприлична дума между победители и победени”, каза още Първанов каза,

"Съединението прави силата, но силата не прави съединението” допълни той.

Преди словото си президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов прие почетния строй на представителна гвардейска рота от пловдивския гарнизон, а след това небето бе озарено от фойерверки. Сред официалните лица на площада бяха председателят на парламента Цецка Цачева, лидери на политически партии, народни представители, духовници.

Преди кулминацията на националните тържества, по време на отслужване на благодарствен молебен в катедралния храм “Св. Богородица” пловдивският митрополит Николай посочи, че благодарение на вярата на хората, осъществили съединението ни, и вярата в Христос ние днес живеем единни и в свободна държава. Той обаче коментира, че думата съединение днес се произнася по инерция, приемайки факта за даденост. Според него е тъжно да се признае, но сега някои искат нацията ни да се обедини около материализма, алчността и чалгата.

Кметът на София Йорданка Фанкъкова, която се включи в тържеството пред Паметника на незнайния воин в столицата, пък посочи, че не може да има патриотизъм, без да има местен патриотизъм. “Нека този ден ни научи, че ако искаме да развиваме града и страната си, трябва да сме заедно“, каза тя.

Споделяне

Още от България