Премиерът чака емигрантите да се завърнат, Кунева прогнозира ново "изтичане на мозъци"

През следващите 2-3- години ще има поток от хора, които се връщат в България с набран опит и влияние да го приложат в родината си. Това прогнозира в обръщението си вчера пред първата национална среща на младежките клубове в НДСВ в Боровец премиерът Симеон Сакскобургготски. "Българинът не е емигрант по призвание и у него остава надежда и желание да се върне в родината си, още повече ако види, че в България има възможности", подчерта той и добави, че младите са един от най-ценните ресурси на страната. "Ще се радвам, ако следващите години се увеличи участието им в управлението", каза министър - председателят.

Надежда, че голяма част от забегналите в чужбина българи, ще се върнат с страната, изрази и председателят на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов, който отбеляза, че през последните 8 години над 200 000 души са емигрирали зад граница. Според него завръщането им било естествен процес.

Същевременно днес министърът по европейските въпроси и главен преговарящ Меглена Кунева обяви, че ще има нова вълна от "изтичане на мозъци". В интервю за Нова телевизия тя обясни, че с присъединяването ни към Евросъюза около 7000 българи щели да бъдат поканени да работят зад граница.

Още от България