Премиерът на Дания: Много мигранти не споделят ценностите на ЕС

Ларс Льоке Расмусен

Много мигранти не споделят ценностите на ЕС и не желаят да стават част от европейското общество, заяви премиерът на Дания Ларс Льоке Расмусен в интервю за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Приветствам това, че мнозина млади мюсюлмани постъпват в нашите университети, но остават твърде много хора, които не споделят нашите ценности и не са част от нашето общество. Това представлява опасност, особено когато такива хора са съсредоточени в определени градски райони или общини", казва Расмусен.

На властите понякога се налага да се сблъскват с факта, че в страната живеят имигранти от второ или трето поколение, които не са интегрирани в обществото.

"Те живеят тук от 10, 20 или 30 години и не говорят датски. В Дания отдавна имаме проблеми с паралелни общества в някои квартали", отбелязва датският премиер.

Контролът по вътрешните граници на ЕС е необходим, "докато незаконната миграция продължава да е сериозно предизвикателство", казва Расмусен и признава, че през 2015 г., в пиковия период на мигрантската криза, "положението излезе от контрол".

Споделяне

Още от Европа