Премиерът на Ирак обяви освобождаването на град Хауиджа

Премиерът на Ирак обяви освобождаването на град Хауиджа

Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади обяви освобождаването на иракския град Хауиджа, един от последните бастиони на "Ислямска държава". Той направи това на обща пресконференция с френския президент Еманюел Макрон след тяхна среща в Париж, предадоха световните агенции.

"Обявявам освобождаването на град Хауиджа. Остава само да си върнем контрола върху ивицата по границата (със Сирия)", каза иракският премиер. Той определи освобождаването на Хауиджа като победа за целия свят.

Ал Абади призова кюрдските въоръжени формирования пешмерга да продължат да работят с иракските сили в борбата срещу екстремистите от ИД въпреки напрежението заради референдума за независимост в Иракски Кюрдистан, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът каза, че правителството на Ирак уважава исканията на кюрдските си граждани, но че произведеният неотдавна референдум за независимост на автономния регион Кюрдистан е противоконституционен, посочва ДПА.

"Ние имаме конституция и мнозинството от иракчаните гласуваха за тази конституция през 2005 г.", заяви Абади.

"Уважаваме исканията на всички наши граждани, включително кюрдските ни граждани", каза той, но добави, че правителството трябва да спазва конституцията.

Говорейки за референдума, Ал Абади каза, че Багдад не иска въоръжена конфронтация, след като гласоподавателите в Иракски Кюрдистан се произнесоха за независимост на района, предаде Франс прес.

"Отправям призив към всички - ние не искаме въоръжена конфронтация. Ние не искаме сблъсъци. Но федералната власт трябва да вземе превес", каза той.

Френският президент Макрон пък каза, че правата на кюрдите трябва да бъдат признати в рамките на иракската конституция, предаде Франс прес. Според него това ще спомогне за запазване на стабилността и териториалната цялост на Ирак.

Макрон предложи Франция да стане посредник между иракското правителство и кюрдите, които искат независимост, предаде АП. Той каза, че Франция и други страни са обезпокоени от ситуацията с кюрдите след спорния референдум от 25 септември. Макрон подчерта пред Абади важността на националното помирение и на всеобхватното управление, включващо и кюрдите, с които, по думите му, Франция поддържа тесни връзки. Според него диалогът е единственият път в Ирак и Франция е готова да допринесе активно за посредничеството.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?