Премиерът нахока холандския си колега: Да не забравя, че ми дължи много

"Ситуацията с бежанците е пълен хаос, страните една по една се спасяват"

Премиерът нахока холандския си колега: Да не забравя, че ми дължи много

Да не забравя, че ми дължи много на мен. Така премиерът Бойко Борисов се обърна към холандския министър-председател Марк Рюте.

В събота Рюте заяви, че "Западът е инвестирал огромни суми в Източна Европа, а държавите от региона не полагат усилия да спрат бежанския поток" и поиска по-справедливо разпределение на търсещите убежище между 28-те страни-членки.

"За да отговорим на техните условия затворихме химическата си индустрия, тецовете, четири блока в Козлодуй", каза още Борисов.

Европа трябва да каже колко бежанци може да приеме и на ден по колко могат да влизат, поиска Борисов. Според него обаче и извънреднтата лидерска среща в Брюксел в неделя вечерта нямало да даде резултат.

По-късно в неделя Борисов ще участва в Брюксел в свиканата от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер спешна среща на лидерите на балканските страни, които са изправени пред засилен миграционен натиск.

"Позицията ни, както винаги ще бъде много твърда", заяви Борисов.

На въпрос дали очаква този път срещата да постигне по-значими резултати, Борисов обясни, че не очаква.

"За 10 дни три пъти се събираме-Брюксел, Мадрид, Брюксел и всъщност не се отговаря на основния въпрос-колко може Европа да поеме и кой ги иска. Сега е пълен хаос и страните започват една по една да се спасяват, да прехвърлят на другите. Ние, където сме на самата граница, сме изложени на огромен риск, ако всички започнат да ги връщат обратно. Не сме слепи, виждаме”, коментира Борисов.

"Позицията ни е ясна - който иска да приеме, колкото желае. Иначе, ние като Европа трябва да кажем - можем да поемем 100 000, 200 000, 2 млн., 5 млн., 20 млн., но начина на приемане ще стане по 10 000 на седмица, месец или на година. От това имаме нужда или тези могат да дойдат, защото вече те са икономически имигранти”, посочи Борисов.

Той запита, ако Австрия, Германия и Унгария започнат да затварят границите си, къде ще отидат мигрантите.

Преди ден Сърбия, България и Румъния предупредиха на среща в София, че ще затворят границите си за мигрантите, ако държави като Германия затворят своите.

В срещата в Брюксел ще участват десет страни от ЕС (Австрия, България, Хърватия, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Холандия, Словения и Швеция), а също Македония, Албания и Сърбия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?