Премиерът посети "немско бижу" във Враца за 22 млн. лв.

Заводът на "МД Електроник" разкри 300 нови работни места

Премиерът посети "немско бижу" във Враца за 22 млн. лв.

Премиерът Бойко Борисов откри "немско бижу" във Враца. Инвестицията в завода на "МД Електроник" е в размер на около 22 млн. лв., а новите работни места са 300.

"Немски бижута. Тук се произвежда електрониката, която движи автомобилите. Съжаляваме много за "Фолксваген"", каза Борисов при посещението в предприятието, което отвори врати преди около месец.

Нови инвеститори, нови заводи, високи технологии с много добавена стойност, работни места за Северозапада - това е икономическата платформа, с която ще излезем от кризата, заяви още премиерът. Той отбеляза, че само преди година на мястото е имало блато.

Предприятието на германската семейна компания "МД Електроник" (MD Elektronik) беше изградено за около година. В него се произвеждат кабели за пренос на данни и електронни компоненти за всички автомобилни марки в света.

Инвеститорът купи терен от 83 дка от община Враца за 1.14 млн. лв. Върху него е изградена производствена база с площ от 4794 кв. м и логистична база с площ от 2561 кв. м. Административната сграда е с площ от 1418 кв. м. Има и паркинг за 138 автомобила.

Групата MD Elektronik произвежда различни видове кабели за над 40 марки автомобили. Продуктите му са интегрирани в повече от 170 модела на автомобили на над 25 производители. За групата работят около 5000 служители.

Според публикации в германските медии оборотът ѝ е 357 млн. евро за 2016 г. (компанията не е публична и не обявява официално отчетите си). В Германия се намира само централата, а производствените предприятия са разположени в три държави на три континента, като целта е да са максимално близо до клиентите.

Първият и най-голям завод е в Чехия, където работят 3700 души. Компанията има също предприятие в Китай, което снабдява азиатските клиенти, а най-новото ѝ производство е в Мексико, откъдето обслужва страните от НАФТА.

Компанията има планове да разшири производството си в България, ако продажбите на автомобили се увеличат. Това е един от секторите, който пострада по време на коронакризата.

По време на посещението си в завода Борисов посочи и важността на строящия се в момента скоростен път Ботевград - Мездра.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес