Премиерът праща "колегите военни" да пазят реколтата

Премиерът праща "колегите военни" да пазят реколтата

Военни части може да се включат в охраната на земеделската реколта, съобщи в сряда премиерът Бойко Борисов. По време на традиционната годишна конференция на военното ръководство на отбраната, премиерът обясни, че идеята вече е обсъдена с военния и с вътрешния министър.

"Особено по времето, когато се прибира реколтата, когато ресурсите на МВР не достигат, могат да бъдат ползвани военната полиция и други военни части, за да помагаме на нашите земеделци да им бъде опазена реколтата в летните месеци. Това е правено и преди, спокойно може да го правим и сега", разясни Борисов.

Според военния министър Николай Младенов "целта е у хората да се увеличи усещането за сигурност, когато се събира реколтата, за да не се страхуват, че разни бандити ще им отнемат труда".

Очаква се по време на двудневната конференция да бъдат обсъдени и евентуални форми на участие на армията в борбата с организираната престъпност.

Военният министър очаква президентът да пусне промените във военния закон

Военният министър Николай Младенов очаква президентът Георги Първанов да пусне промените в закона за отбраната, които бяха окончателно приети в сряда.

Младенов каза, че с президента са проведени много разговори по законодателните въпроси и има много добро сътрудничество.

Още

В словото си пред генералитета Борисов постави като приоритети постепенно да се премахнат границите между външната и вътрешната сигурност, като се премине към "междуведомствени операции и съвместни дейности по целия спектър от рискове за националната сигурност".

Друга задача, която постави премиерът, е изпълнението на целта 10% от състава на българската армия да участват в реални операции за сигурност.

"Нашият войник и генерал са свикнали и на хубаво, и на лошо", заяви Борисов и помоли за "колегиално търпение", тъй като "парите са били изхарчени".

"Факт е, че през последните години са похарчени над 1 млрд. лева за военно оборудване, но е и факт, че поради лошо управление нито един от проектите не е завършен и много малка част от закупеното се използва реално от войските", посочи Борисов.

По-нататък той разясни на генералитета като на "колеги военни", че влизането в еврозоната е основен приоритет и стратегическа цел за страната, че е много важно да няма бюджетен дефицит за постигането на целта, както и че въвеждането на еврото означава да станеш всъщност реален член на ЕС.

Военният министър Николай Младенов заяви от своя страна, че процесът на оптимизация на отбраната и въоръжените сили неизбежно ще изисква и съкращения на хора, организации и инфраструктура, а намаляването на бюджета на МО е шоково за системата.

Предстои и преглед отбранителните способности и подготвяне на пореден план за развитие на отбраната и въоръжените сили.

Споделяне

Още по темата

Още от България