Премиерът пришпорва строежа на обещан от него път до Осиково

Премиерът пришпорва строежа на обещан от него път до Осиково

Бързо да се избере вариант за строежа на път до Осиково, обещан от Бойко Борисов на жител на селото в движение по време на последната му инспекция на хидровъзела “Цанков камък“. Това разпорежда премиерът на министрите на икономиката, на регионалното развитие и на финансите Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев и Симеон Дянков по време на заседанието на кабинета в сряда, става ясно от публикуваната стенограма.

“Понеже видях тук областния управител на Смолян. За село Осиково това, което се споразумяхме между “НЕК” и “Алпине Бау” да направят пътя, да дадем по милион и половина двете страни. Докъде я докарахте?“, пита премиерът областния управител Стефан Стайков.

Той му отвръща, че австрийците трябва да дадат цената, но ако тя е прекалено висока, “защото те работят с други категории“, ще трябва да се търси решение с български фирми.

“Защо не се разберете, така и така сме си стиснали ръцете за по милион и половина, с този милион и половина те да направят до макадан, примерно, и канавки, отводняване, ако има нещо, Плевнелиев да ви помогне още днес да прати някой от експертите там, те да започнат това да го направят, защото през зимата не можем да асфалтираме – там е планина, а напролет, живот и здраве, ние до положим асфалт“, дава съвет Борисов.

“Има фирма, която може да направи всичко, разбира се, тъй като прогнозата за ноември е доста благоприятна. Но въпросът е за финансирането. Ние мислехме евентуално или да се преведат пари по “Бедствия и аварии”, за да мине бързо, или по едно целево финансиране да мине към областната управа, да ни се отвори кредитирането и ние да си възложим поръчките и да го направим. Аз съм Ви приготвил подробен доклад“, дава друго предложение Стайков.

“На мен не ми трябва подробен доклад“, отсича Борисов, а смолянският областен управител информира, че има три варианта за строежа на пътя.

В резултат Борисов им нарежда веднага след заседанието на кабинета “сядате, гледате тези три проекта, избирате един от тези три варианти, защото този ангажимент, който сме поели пред селото е – и с австрийците се разбрахме, те дават милион и половина, ние даваме милион и половина.

Трайков излиза с идея, според която “най-просто би било: ние даваме милион и половина и те го правят, вече без да ни занимават каква е цената“. Така по думите му австрийската фирма може да си контролира разходите. “Ако те ще го направят, те ще гледат да се вместят в този милион и половина, който дават те все едно, а на тях ще им излезе реално дори по-малко, защото те го правят“, обяснява министърът на икономиката.

Борисов обаче не е съгласен “да даваме пари така, без да знаем къде отиват“. След като е информиран, че има оценка за 3 млн и 50 лева и такава на НЕК за 3.257 млн. лв., но без в цената да влиза строителният надзор, премиерът пита Дянков “какъв е вариантът “НЕК”, тъй като те имат споразумение с “Алпине Бау” до май месец да не им изплащат лихви, да не им изплащат такива неща, и то отива някъде до 30 милиона отстъпка, която ни направиха – да се направи такава финансова схема, че “НЕК” да си преведат или да си дадат парите там, защото това е общ проект и са разкопали пътя, а съответно “Алпине Бау” да си ги преведат и да може да се започне още веднага строителството на пътя?“

Финансовият министър тръгва да обяснява, че “би трябвало да е възможно, но трябва да се провери кой…“, при което търпението на министър-председателят се изчерпва и го прекъсва с нареждането “след Министерски съвет областният управител остава, тримата сядате и намирате вариант“.

“Докато позволява времето, поне на чакъл трябва да се използва да влезем в зимата. Така или иначе сме се разбрали да се направи този път. Грехота е 1 милиард лева да се изсипе в този регион и да се оставят хората да нямат път. Грехота е. Не че е наша вината, знаем на кого е вината, но така или иначе сме поели ангажимент и сме намерили 50% от финансирането. Така че това го направете“, приключва Борисов темата и минава на другите точки от заседанието.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?