Премиерът с оферта за изборите: Ако ГЕРБ управлява пак, ще има по 50 лв. за пенсионерите

Премиерът с оферта за изборите: Ако ГЕРБ управлява пак, ще има по 50 лв. за пенсионерите

Премиерът Бойко Борисов отправи директна оферта към избирателите в 10-минутно видео, заснето по време на домашната му карантина и публикувано във Фейсбук профила му. Оказа се, че то е част от заседанието на правителството, провело се онлайн в сряда. На него бе одобрен проектът за държавен бюджет за догодина, както и актуализацията на финансовия план за 2020 г.

"При вариант първи - ако ние сме следващото правителство, продължаваме да изпълняваме всички тези мерки, докато има пандемия - по 50 лв. за пенсионерите, за хората на първа линия. Толкоз", отсече лидерът на ГЕРБ.

Коментарът му бе по повод критиките, че бюджетът предвижда пилеене на пари с разходи на "калпак" с цел получаване на благоразположението на избирателите.

Във вторник остро изказване по отношение на бюджета направи президентът Румен Радев, който нарече проекта на правителството "разоряващ". Това разгневи Борисов, който още във вторник вечерта строи шестима министри и заместници да обяснят, че държавният глава е неискрен, защото пролетта призовавал за същите мерки в подкрепа на бизнеса и домакинствата, които сега критикува. 

Във видеото от дома си премиерът отговори и на коментарите, че Бюджет 2021 реално е разчетен до изборите през март, а след това е заложен финансов капан за следващото управление.

"Кой ще изпълнява следващия бюджет? Ще го изпълняваме пак ние, затова си правим разчетите до март. За да може да ползваме парите, които ние сме си осигурили със строгата финансова дисциплина. Ако народът ни даде да сме първа политическа сила и ГЕРБ да управлява отново заедно с "Обединени патриоти", ние ще сме тези, които ще продължим да изпълняваме", посочи Борисов, говорейки за бюджета като за негова лична каса.

По думите му това не било предизборен, а следизборен бюджет, "за да може да има хора, които да продължат да живеят и работят в България". "Само допреди месеци ни обвиняваха, че не даваме пари на хората. Защо, защо, защо...Сега изработихме програми, намерихме средства през европейските програми, през компенсаторни механизми и по всички възможни начини, включително и с данъчни отстъпки", добави той.

"Във всички системи добавихме повече пари, за да може да преодолеем тази ужасяваща пандемия и виждате как светът отново замира. И за мое най-голямо съжаление, но съвестта ми е чиста (...) Молил съм се, пред медиите включително, да се подготвим за днешния ден, за септември", каза още Борисов.

Той отново заговори за "наследстовото" от управлението на БСП и ДПС.

"Само им напомням, че те предизборно веднъж дадоха 280 млн. на полицаите без финансова обосновка. Станишев вдигна пенсиите три дена преди да си тръгне. Кое ми тежеше от наследството на БСП и ДПС? Това, че ми оставихте дълговете от КТБ, от "Белене". Платихме кеш 1.3 млрд., че не изплащахте задълженията по американските централи. 6.7 млрд. стартира това правителство на минус. С кои очи излизате вие да ми казвате, че ми е предизборен бюджетът?!?", каза още Борисов.

Премиерът призна, че чак "накрая се научихме да правим и бюджети с цел, и политики".

"Кой ще е премиер, кой ще управлява - знае господ и българският народ. Който си изберат, това е демокрацията, той ще носи отговорност. Така сме направили бюджета, че да можем да си изпълним и следващата година. Ако народът иска друг...", добави Борисов.

Той припомни и как преди месеци каза, че трябва да се пази "мазнинката" и тогава опозицията му казвала да дава грантове: "Сега, когато дадеме на пенсионерите, даваме на бедните, даваме по всички сектори, викат защо даваме".

"С цялото си уважение към младите и хората, които със сигурност не ни харесват, ние не харесваме тях. Иначе щяхме да сме една партия. Бяхме едно време – имаше БКП и един "Отечествен фронт". Толкоз. Сега има много партии, защото хората са по-умни, по-интелигентни. Могат да намират това, което им е най-интересно или което да ги представлява. Едни харесват нас, други харесват други. Накрая демокрацията казва как се прави правителство", завърши Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес