Паралелни телевизионни реалности

Премиерът: "Спряхме затварянето на работни места", Борисов: "Безработицата расте"

Премиерът: "Спряхме затварянето на работни места", Борисов: "Безработицата расте"

Лидерите на управляващите и опозицията – премиерът Пламен Орешарски и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, "подгряха" в неделя предстоящите коледни празници на българската телевизионна аудитория, давайки паралелно обширни интервюта съответно пред бТВ и Нова телевизия.

И настоящият министър-председател, и неговият предшественик се радваха на подчертано дружелюбна среда в телевизионните студия, като домакините им Росен Петров и Кеворк Кеворкян избягваха критичните въпроси, а първият дори бе осигурил на Орешарски радушни ръкопляскания след повечето отговори.

По време на участията си, непосредствено преди централните новинарски емисии, премиерът за пореден път отчете доста успехи на правителството, сред които това, че "спряхме тенденцията за затваряне на работни места" и по-високи приходни резултати от очакваното.

"Миграционната вълна настъпи 2011 г. – началото на 2012 г., не приемам аргумента, че някой сега е подгонил младите хора", заяви той, уточнявайки: "Ключ към задържането на младите хора е икономическото развитие. Ако не развиете работни места, ако няма перспективи за развитие, може да правите всякакви фокуси, но няма да имате успех. От следващата година ще започнем програма за първо работно място".

Борисов пък се придържаше към коренно противоположната теза, обявявайки, че "безработицата по негово време (на Орешарски – бел.ред.) се увеличи, над 10-15 пъти намаляха инвестициите", както и, че наследникът му бил изпаднал в "изолация от всички" в международен план.

"Винаги съм избягвал да коментирам финансовите тези на бившия премиер. В средата на тази година имаше оценки на НАП и Агенция "Митници", че няма да бъдат събрани около 1 милиард лева. Към днешна дата неизпълнението на приходите, което се очертава, е под 500 милиона лева. Значително е подобрена събираемостта на приходите – особено в последните няколко месеца", заяви Орешарски пред бТВ, повтаряйки данни от отчета си в МС преди ден.

"В цял свят има леко раздвижване в посока нагоре, но статистиката е безмилостна – безработицата по негово време се увеличи, над 10-15 пъти намаляха инвестициите. Приходните агенции са половин милиард назад сега, а непрекъснато обявяват какво повече ще дадат в социалната сфера. Тези пари утре българите ще си ги върнат с лихвите", обясни в същото време пред Нова телевизия Борисов.

Опозиционният лидер добави още, че "бордът е стабилен и никой не би трябвало да си позволи да се съмнява в него, но исках да се знае, че крайният резултат, ако продължаваш да взимаш милиарди след милиарди, приходните агенции да не събират, има риск. Засега нещата са наред".

"Що се касае за валутния борд – тези заклинания не ги чуваме за първи път. Имало е опити на хора, опитващи се деструктивно да играят в системата. Не са уместни атакуванията на валутния борд. Валутният борд не е застрашен", отговори своевременно Орешарски, допълвайки, че "всички приказки за борда, които ще чуете, ги приемайте само като политически закачки – няма нищо, което да притеснява мен или управителя на БНБ".

Министър-председателят заяви, че не вижда причини да прави промени в кабинета, но на по-долни равнища се налагали промени в звената в администрацията: "Ще ги гледаме сектор по сектор, за да постигнем по-голяма функционалност на агенциите, звената. Ще наблегнем и на електронизацията. Ще разширим електронните услуги, които се предоставят на гражданите и фирмите".

"Диалогът между премиер и подкрепящите правителството парламентарни групи е задължителен. Бил съм в много правителства и съм наблюдавал отношенията между премиера и групите, дори и при еднопартийни правителства. Натиск - не го разбирам точно, често и аз им упражнявам натиск за прокарване на едно или друго законодателно решение, даже мисля, че е по-често, когато предварително съм сондирал мнения за един или друг закон", заяви Орешарски в отговор на въпрос – дали е подлаган на натиск от страна на ръководствата на БСП и ДПС.

В опит да онагледи влиянието на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в правителството пък, Борисов бавно изчете на Кеворкян предварително подготвен списък с имената на всички областни управители и техни заместници, излъчени от движението. В тази връзка той определи Доган, като най-успешния политик през 2013 г., отправяйки му комплименти за пореден път. Не спомена и дума обаче за обвиненията, които му отправи по-рано през годината – че готвел убийството на лидера на ГЕРБ.

Бившият премиер коментира и факта, че при идването си към студиото на "Всяка неделя" в парк-хотел "Москва" бе посрещнат от група симпатизанти на самообявилия се за политик бивш шеф на ТВ7 Николай Бареков: "Събират се, идват с коли. Отиват, имат си отговорници - дават им парите, дават им плакатите, написани предварително и чакат да дойде от една цензурирана телевизия представител с камерата. Щом светне камерата, сиреч има живо включване, почват да викат. Свършва, пият кафе, пушат цигари и чакат следващото включване. Включват се пак, след това си отиват. Не им обръщам внимание. Ако им се обръща внимание, ще излезе, че се съобразяваме с тях или са важни, а те не са. Това е една поредна патерица на ДПС, която с времето ще набере своя връх и ще отшуми".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?