Премиерът участва на енергиен форум за Югоизточна Европа в Залцбург

Въпроси от областта на енергетиката и търговията в Югоизточна Европа са били обсъждани на състоялата се в Залцбург конференция "За стабилност в Югоизточна Европа през 21-ви век", в която участва премиерът Симеон Сакскобургготски, съобщи в сряда правителствената информационна служба.

Това е първата публична поява на премиера от последните десетина дни, в които се предполага, че той бил в отпуск и е гостувал на родини в Европа.

Форумът в Австрия бе организиран по инициатива на австрийския канцлер Волфганг Шусел и в него участваха още премиерите на Албания, Черна гора, Румъния и Македония, координаторът на Пакта за стабилност Ерхард Бусек и външният министър на Австрия.

Основни акценти на конференцията са били шансовете и рисковете за стабилността в региона и извън формалните структури на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа, съобщи още пресслужбата на МС.

Ерхард Бусек е призовал премиерите на балканските страни да се придържат към договореностите, постигнати досега. Той е акцентирал върху необходимостта от либерализация на търговията и създаването на съвместен енергиен пазар на Балканите. Ерхард Бусек е отбелязал усилията на страните от региона за укрепването на връзките им с Европейския съюз.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски е изказал благодарност на страната-домакин - Австрия, за ролята ѝ за стабилността в региона и засилената ѝ политика на инвестиране. Българският премиер е изразил одобрението си за идеята до края на годината да се създаде регионален център за енергетика.

Споделяне

Още от Балкани