Премиерът за "Яневагейт": Нямам нищо общо, това са махленски клюки

Снимка: БГНЕС

"Това са врачки и махленски клюки, какво да се проверява. Искате ли ние с вас да се съберем тука, в студиото, да си говорим едни неща и после да искаме да се проверява". Така премиерът Бойко Борисов коментира пред Нова телевизия последното развитие на аферата "Яневагейт".

Той бе видимо изнервен от въпроса дали трябва да се извърши проверка по същество на аферата и отново принизи случая до махленска история. Борисов се възмути, че вместо, например, за инвестираните милиарди в санирането на панелки, водещите му задават въпроси по тази тема.

"Това е сериал, който снимат. Събират се в едно студио и вкарват една или друга случка. Снимат. Пускат го. След една седмица друг епизод", обясни премиерът.

"За мен важният успех от това е, че двете не са в съдебната система, защото от това, което чувам, те не са били за там. Коментирал съм поне 100 пъти. Нямам общо с Ченалова и Янева, не съм разпореждал нищо на главния прокурор, не се мешам в съдебната система", допълни той.

Аферата "Яневагейт" води началото си от скандала "Червей", от който се разбра, че хиляди са били незаконно подслушвани с разрешението на съдия Владимира Янева. Тя беше отстранена по искане на главния прокурор, но сигналът за атака срещу нея бе даден от премиера Бойко Борисов от Брюксел.

"Червей" избухна в началото на февруари м.г., Заради него тогавашните председател на ДАНС и главен секретар на МВР – Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров - подадоха оставки по молба на премиера Бойко Борисов.

Двамата останаха встрани от аферата, макар да стана ясно, че безконтролният достъп до централния полицейски регистър е бил осъществен именно от агенти на службата с дейното съдействие на ръководството на силовото ведомство. Бившият МВР шеф Цветлин Йовчев също остана само свидетел по казуса.

Последва серия от изтекли записи на разговори между Янева, Ченалова и Мондешки, водени в разгара на аферата "Червей". Тримата си говорят най-вече за поисканото от премиера Бойко Борисов "опраскване" на съдия Владимира Янева, което е изпълнено от главния прокурор Сотир Цацаров.

В записите съдия Янева много ясно говори за задкулисни обвързаности между изпълнителната и съдебната власт. Разследване за търговия с влияние така и не бе образувано, въпреки настояването на Европейската комисия за безпристрастна проверка.

Още при избухването на аферата "Яневагейт" Борисов принизи случая до "две каки си говорят".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?