Премиерът засега не одобрява за зам.-министър съдия Аглика Адамова

Съдия Аглика Адамова засега не получава моето одобрение за позицията на заместник-министър на правосъдието, коментира в петък служебният премиер Георги Близнашки. Той обаче все още няма обяснение защо прави това.

 

"Това е мое право да взема съответното решение и на по-късна фаза ще обясня своите мотиви. Нямам претенции към този магистрат, но магистратите трябва да се развиват в рамките на съдебната система и по изключение да встъпват в изпълнение на политически функции", добави Близнашки.

Съдия Аглика Адамова беше атакувана от сайта "Гласове", защото е дъщеря на ректора на Стопанската академия Величко Адамов, който стана много известен заради приятелството си със съдебния лобист Красимир Георгиев – Красьо Черния. Сайтът дори допусна, че съдия Адамова би могла да има връзки с Георгиев.

 

На другия ден съдията излезе с публично опровержение на допусканията на сайта. Тя разказа, че не поддържа почти никакви връзки с баща си, защото е израснала с майка си. Нейните родители са разведени, откакто тя е била в първи клас. В писмото си тя напомни дългата си съдийска кариера и липсата на дисциплинарни наказания.

 

Отличната ѝ репутация бе потвърдена с масовата подкрепа, която Адамова получи от своите колеги. Близо 100 съдии, от които над половината на върховни ниво, защитиха магистрата и потвърдиха, че тя е отличен професионалист. Отделно съдия Аглика Адамова получи подкрепа от Съюза на съдиите в България, в който членуват над 900 съдии.

 

Служебният премиер вече издаде заповед за назначаването на съдия Петко Петков от Софийския районен съд за заместник-министър на правосъдието. Очакването беше, че това ще се случи и със съдия Адамова, която е съдия в Административен съд – София град.

Споделяне

Още по темата

Още от България