Премиерът: Зле сме, но... колко да сме зле?

Премиерът: Зле сме, но... колко да сме зле?

"Като дойде петък, няма разминаване по "Витошка", кафе няма празно. Зле сме, но... колко да сме зле, като в София не можеш да се разминеш, ама не само в София, но и в Бургас и Варна." Така премиерът Бойко Борисов илюстрира подобряващата се ситуация в държава по време на среща с бизнеслидери във вторник. Той отчете, че контрабандата се е свила, икономическият ръст гони 4% и заключи, че бизнесът има всички условия да повиши заплатите в реалната икономика, за да не бягат българите в чужбина.

Огромен труд стои зад позитивните неща, но когато те се случат, вече не са новина, отбеляза Борисов.

От думите му стана ясно, че за две години контрабандата на цигари и тютюн е намаляла почти пет пъти. Преди 2 години контрабандата на цигари беше 34% и затова всичките тези компании напускат България. Сега по техните данни, контрабандата е под 7 върви към процента. Смятайте, преди колко милиарда черни пари са отивали на година. Това е най-бързо превъртаната стока. Влиза ТИР-а, за един ден се продава, получават парите кеш и това замърсяваше цялата политическа система, митничари, граничари, всички до един" – описа схемата Борисов.

Не може да си представите какви усилия съм правил, за да събера всички на едно място – данъчни, полиция, прокуратура и т.н., продължи той и уточни, че това е голямо усилие, което трябва да го правиш всеки ден. Така че, в това направление - битката с контрабандата - мисля, че надделяхме, но само два месеца служебно правителство и 200 млн. по-малко в бюджета, подчерта премиерът.

Борисов коментира, че над 100 закона променят сега, за да се облекчи административната тежест за фирмите и граждани - "и това стана."

"Много неща се премахнаха. Бизнесът много добре го знае това...Къде обаче имаме слабост и къде е бизнесът- ние облекчаваме всичко по всякакъв начин, работим с Украйна, Беларус, Молдова, а всъщност нашите хора отиват в Италия и Франция, там да работят. Не може ли така са си направим заплатите, че да остават българите тук?", запита министър-председателят и отговори: "Може, защото сега сме на критичните 6% безработица, това са само хората, които не искат да работят, защото имаме безумна социална политика – плащаме за всичко и за всички."

"Около 10 000 деца чрез тази мярка към семействата, която приложихме, влязоха повече в училище, иначе те щяха да останат неграмотни- е, каква конкурентноспособност е това - и утре ще легнат на социалните системи, за които вие плащате? Вчера Томислав (вицепремиерът Томислав Дончев- бел.ред) ми каза: такова искане за пари никога не е било- колкото повече даваме, толкова повече искат", каза Борисов и допълни, че в една държава всичко е приоритет.

"Трябва да създадем усещането на хората за справедливост, колкото повече работим в тази посока, толкова по-добре", продължи той.

Борисов, който друг път е илюстрирал благоденствието на с българите с колоните автомобили към Гърция по празници и ваканции, сега даде друг пример: "Като дойде петък, няма разминаване по "Витошка", кафе няма празно. Зле сме, но... колко да сме зле, като в София не можеш да се разминеш, ама не само в София, но и в Бургас и Варна."

Решихме двойно увеличение за учителските заплати, за да ги върнем добрите учители в училищата, а и да мотивираме и децата. Надявам се, че тази инвестиция и вие ще я подкрепяте и ще даде резултат, обърна се Борисов още към бизнеса.

По темата за председателството ни на Съвета на ЕС, Борисов каза: "Председателството е нещо, което... не да ти дадат за 6 месеца властта и да си правиш каквото искаш. Това е ротационно председателство, в което да можем да направим така, че в един консенсусен тон да се опитаме да дадем перспектива, да обясним на колегите в съюза, че народите на тези държави, младите хора, заслужават перспектива. Иначе и те събират куфарите и тръгват нанякъде."

Подобряването на инвестиционния климат е акцент в провеждащата се дискусия под мотото "Бизнесът и правителството в един отбор".

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?