Преподаватели на пореден протест в сряда с искане за оставка и дата за избори

В сряда, 11 декември, от 12 ч. групата на преподавателите в подкрепа на студентския протест (над 600 преподаватели от университетите и БАН) организира протестна акция с искане за незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски, разпускане на 42-то Народно събрание и обявяване на дата за предсрочни парламентарни избори, се посочва в разпространено във Фейсбук съобщение.

"Извънредното положение, в което се намира обществото ни от 6 месеца насам, пълното неглижиране на справедливите искания на граждани, студенти, преподаватели и синдикати за дневен ред на обществото, определян от гражданите, а не от ръководствата на политическите партии, днес кара нас, университетските преподаватели, да обявим своето активно включване в организацията на гражданските протести“, заявяват инициаторите на протеста.

Нашето общество, се казва по-нататък в съобщението, повече не може да толерира откази за носене на отговорност от страна на политиците и липсата на публични отговори по скандални политически решения и назначения. То категорично не приема зле обмислени договори за заеми и задкулисни сделки, обричащи ни на икономическа и енергийна зависимост, без възможност за защита на националния интерес.

Преподавателите припомнят, че в последния месец общественото напрежение ескалира, вследствие на неадекватното и скандално отношение на властта към студентите и младите хора на България - "блъскани, удряни, газени и арестувани от тежко екипираните служители на полицията“. Извън всякаква логика, с оглед на мирния характер на гражданските протести, в София са изпратени 10 000 полицаи от страната, извършват се груби нарушения на правата на гражданите при протести, служителите на реда са маскирани и без задължителните по закон идентификационни знаци.

"Всичко това прекрачва границите на досегашната извънредна ситуация и заявяваме, че това положение повече е нетърпимо! Ето защо ние, Групата на университетските преподаватели в подкрепа на студентския протест, призоваваме всички студенти, представителите на Протестната мрежа, синдикалните структури на "Подкрепа" и всички граждани, да се присъединят към нашата протестна акция в сряда. За целта е нужно всеки от нас да носи по 2-3 книги, които да наредим на земята като линия, която властта и полицията нямат право да пресичат. Погазването на книгите и знанието ще бъде най-уродливата и вандалска проява, на която е способна една власт, това ще бъде поругаване на духа и оскверняване на обществения договор“, заявяват в заключение инициаторите на протестната проява.

Тя ще започне от стълбите на Софийския университет "Св. Климент Охридски", после ще се пренесе пред Стената на срама, опасваща парламента, на кръстовищата пред Софийския университет и на Орлов мост. Университетските преподаватели ще бъдат с баджове с имената и званията си. Те призовават всеки, който ще се присъедини, да носи и националното знаме.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?