Преподавателка, псувала студенти, е заплашена с уволнение

Преподавателката по статистика от Великотърновския университет главен асистент Надежда Цанкова е заплашена с уволнение след като бе изобличена в предаването “Господари на ефира“ , че обижда и псува студентите си.

 

Около 150 студенти са направили подписка с искането за отстраняването на Цанкова, тъй като по думите им тя не за първи път си позволява подобно отношение.

 

Гневът на преподавателката се излива върху група студенти от специалност “Туризъм“. Цанкова реагира бурно на въпрос за начина на протичане на изпита и оформянето на оценката на 18 януари и започва да крещи на студентите, че се “обяснява на хора, не на изроди“, "че по статистика не може да се процедира като по философия, по политология, по майни гъзини и по право..." и дори псува студентите на майка.

 

От Великотърновския университет вече обявиха, че е образувано дисциплинарно производство и ще бъде наложено наказание на преподавателката.

 

Ректорът на университета проф. Пламен Легкоступ също обеща да последва наказание, но посочи, че дисциплинарното уволнение на преподавателката не е толкова лесно и трябва да се спазят всички процедури, за да не я върне съдът на работа. Във профила на университета във Фейсбук Легкоступ, който е извън страната, се извинява за случилото се и коментира, че е уведомен и за други случаи и то не само в Стопанския факултет.

 

“Проблемът е и в хората, дали този клип в телевизията. Редно е, ако милеят за своя университет, да уведомят първо ръководствата и след това, ако то не вземе необходимите мерки, да изнесат въпроса извън университета. Много пъти съм казвал, че ние – преподаватели и служители, сме в университета заради студентите. Не е редно преподавателите и служители да обиждат студентите, както не е редно и обратното. Без писмени сигнали от страна на потърпевшите е трудно да се реагира адекватно. Колкото до лечението на въпросното лице, това е въпрос на личен избор. Никой не може да принуди пълнолетно лице да влезе да се лекува, ако то не е съгласно. Освен ако не бъде освидетелствано“, посочва той.

 

“Нарочно псувах някои от хората, присъстващи на лекцията ми, защото сред тях имаше такива, които не са мои студенти”, заяви в сряда преподавателката пред Нова телевизия. Цанкова каза още, че ругатните ѝ не били насочени към младежите, които редовно посещавали лекциите по статистика, а към “външните хора”.

 

“Нямам персонален проблем с никого от въпросната група по туризъм”, коментира тя.

Споделяне

Още от България