Престъпленията на комунизма да се изучават в училище, предлага депутат от РБ

Борис Станимиров

Престъпленията на комунистическия режим у нас да се изучават в училище предлага депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров. Според него промяната в съдържанието на учебниците по история трябва да стане с изменения в Закона за народната просвета, така че "младите хора да бъдат информирани за престъпленията на комунистическите режими у нас и по света по същия начин, по който са информирани за престъпленията на националсоциализма и фашизма".

Целта е да се създадат условия за формиране на ценностни ориентации, свързани с чувството за българската национална идентичност, уважение към другия, съпричастност и демократично гражданство, основано на правата и отговорностите на гражданите, пише още в законопроекта. Също така да се създадат условия за формиране на конкретни знания за престъпленията, извършени от комунистическите, националсоциалистическите и фашистките режими.

Предлаганата промяна в Закона за народната просвета е подновяване на инициативата на народните представители от 40-тото и 41-то Народно събрание и е в съгласие с приетия Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, аргументира се депутатът от ДСБ.

Той е притеснен от излезлите резултати от социологическо проучване , че за младите комунизмът е по-скоро позитивно явление или пък нямат реална представа за това какво е тоталитаризма.

Убеден съм, че тази опасна обществена тенденция на неглижиране на престъпленията на комунизма се дължи частично и на липсата на информация по въпроса в учебните програми на средните училища, смята Борис Станимиров.

Предложението за промени в закона той направи в сряда, първия му работен ден като народен представител. Станимиров е сред новите депутати, които заеха местата на колегите си, избрани миналия петък за министри.

Споделяне

Още по темата

Още от България