ГЕРБ не допусна престъпленията на комунизма да се учат в училище

ГЕРБ не допусна престъпленията на комунизма да се учат в училище

Престъпленията на комунистическия режим няма да се изучават в училище, решиха депутатите с приети на второ четене текстове в Закона за училищното образование в сряда. Предложението на депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров комунистическите престъпления да влязат в учебниците бе отхвърлено с 23 гласа “за”, 23 “против” и 45 “въздържал се”. То беше подкрепено от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и едва деветима депутати на ГЕРБ, като останалите от групата гласуваха с “въздържал се“, а БСП и ДПС бяха “против“.

Депутатите на ГЕРБ за втори път възпрепятстват изучаването на престъпленията на комунизма в училище, след като през 2009 г. идентично предложение на сините депутати Лъчезар Тошев и Мартин Димитров беше отхвърлено още на първо четене с аргумента, че такива изменения трябва да се направят след “широк обществен дебат с ученици, учители и родители“.

Предложението на Станимиров целеше след промяна в закона да се пристъпи и към промяна на учебното съдържание, така че "младите хора да бъдат информирани за престъпленията на комунистическите режими у нас и по света по същия начин, по който са информирани за престъпленията на националсоциализма и фашизма".

“Принципите на демокрацията и правовата държава, на човешките права и свободи, включват и информираност за престъпленията на тоталитарните режими в Европа, включително на комунистическия режим в България по смисъла на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен“, заяви Станимиров.

Социологическо проучване от миналата година по повод 25-годишнината от демократичните промени констатира, че родените през прехода не знаят почти нищо за времето на социализма и за Студената война, а неудачните промени трият паметта за комунизма и подхранват митове.

Естествено, срещу предложението се обяви БСП, която е пряк наследник на Българската комунистическа партия, отговорна на престъпленията на ръководения от нея режим. Зам.-председателят на социалистите Янаки Стоилов коментира, че се цели “насаждане на клишета“ и “промиване на мозъците на младежите“.

"Трябваше да предложите да се изучават и архивите на Комисията по досиетата. Да бъдат изпитвани децата за имената на сътрудниците и агентите. Да се правят възстановки на издевателства от предишните десетилетия", каза Стоилов.

Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че престъпленията на тези тоталитарни режими трябва да влязат в учебниците, за да може учениците да не се подвеждат по инсинуации."Понеже всички ние не искаме комунизъм или фашизъм в България, не можем да кажем кое е по-лошо“, коментира Димитров.

Депутатът ГЕРБ Снежана Дукова взе отношение единствено за да поиска прекъсване на дебатите и да обяви, че “тук не сме на лекция по история“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?