В мащабна акция на Европол

Престъпна група договорила 680 футболни мача по света за три години

Замесени в черното тото са 425 съдии, директори на клубове и играчи

Престъпната схема е обхванала поне 380 мача, казаха от Европол на пресконференция в Холандия. Сн. ЕПА/БГНЕС

Престъпна група, заподозряна за договарянето на 380 футболни мача в Европа между 2008 и 2011 г., е била разбита в рамките на "най-голямото разследване досега за предполагаеми подправени мачове", съобщи европейската полицейска служба Европол на специална пресконференция в Холандия в понеделник.

Други 300 манипулирани мача са играни в Африка, Азия, Централна и Южна Америка.

Цел на измамите е било спечелването на големи суми от спортни залози. Около 425 съдии, директори на футболни клубове и футболисти са заподозрени за участие в манипулирането на резултатите от мачовете. Арестувани са 50 души.

По-голямата част от мачовете с измамни резултати са били част от турски, германски и швейцарски първенства. Директорът на Европол Роб Уейнрайт съобщи, че престъпната схема е била ръководена от Азия и се смята, че е спечелила поне 8 милиона евро.


От германската полиция посочват, че куриери са давали подкупи, достигащи 100 000 евро, на футболисти и съдии. В един уреден мач може да има замесени до 50 души в 10 страни на различни континенти, казва Фридхелм Алтанс, следовател от Бохум.

Предполага се, че две срещи от Шампионската лига и още няколко мача от квалификациите за Световното първенство по футбол също са станали обект на измама.

Роб Уейнрайт нарече деня на пресконференцията "тъжен ден за европейския футбол". Тойзаяви: "Това е работа на организирана престъпна група, базирана в Азия, която работи с престъпни мрежи из цяла Европа. За нас е пределно ясно, че това е най-голямото разследване по подозрения за уреждане на мачове в Европа, провеждано някога. То даде огромен резултат, които според нас разкриват голям проблем за целостта на футбола в Европа. Разкрихме широка престъпна мрежа, която е работила интензивно. Това е тъжен ден за европейския футбол".

Споделяне

Още от Спорт

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?