Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Престъпността и корупцията са основни проблеми на националната сигурност

24 коментара
Престъпността и корупцията са основни проблеми на националната сигурност

Борбата срещу престъпността и корупцията са определени като едни от основните проблеми пред националната сигурност в публикувания в четвъртък от правителството проект за нова Стратегия за национална сигурност. Тя трябва да замени документа, приет през 1998 година още преди влизането на страната в НАТО.

От 2001 г. насам многократно са изготвяни проекти за такава стратегия без нито една от тях да стигне до парламента. За кабинета “Станишев“ това също бе приоритет, но така и не се получи.

Съдебната реформа, намаляването на енергийната зависимост и финансовата стабилност са сред другите ключови приоритети на ГЕРБ за осигуряване на националната сигурност на страната, .

Новата концепция е изготвена от междуведомствена група, начело с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Предстои тя да премине през обществено обсъждане и разглеждане от Консултативния съвет по национална сигурност, свикван от държавния глава.

Заплахи от трансграничната и кибер престъпността

Като главни заплахи за сигурността в стратегията на ГЕРБ са определени също така и трансграничната организирана престъпност и киберпрестъпността. Отчита се и заплаха от нанасяне на удари по стратегически обекти на страната с балистични ракети със среден радиус на действие от страни в отдалечени региони.

Стратегията за национална сигурност на Република България има за цел гарантиране на общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и толерантност; правата на човека и неговата сигурност; защита на конституционното устройство, националното и държавното единство, благоденствието и просперитета на нацията. Чрез тази политика се създава готовност на институциите, обществото и гражданите за реагиране в условия на висока динамика на средата за сигурност, както и създаване на условия за реализиране на интересите на Република България. Всичко, което възпрепятства постигането на тази основна стратегическа цел, се възприема като риск или заплаха за националната сигурност.

В проекта се отчита, че затрудненията с усвояването на европейските фондове и злоупотребите пораждат "социално недоволство и критики за ефективността на държавното управление". Недостигът на публични финансови средства и неефективното им управление също влияят негативно върху националната сигурност.

Рискове създават и неефективните мерки и механизми за контрол, които благоприятстват контрабандата, данъчните и финансовите измами, легализирането на средствата с неустановен произход.

Риск и от сивата икономика и социалната диференциация

Влиянието на сивата икономика и опитите за изкривяване на пазарните механизми, с което се нарушават принципите на свободната конкуренция, също представляват заплаха за националната сигурност, пише още в проектодокумента.

Според него съществен конфликтен потенциал съдържат социалната несигурност и рязко изразената социална диференциация.

Стратегията отчита още необходимостта от осигуряване на енергийна, финансова, икономическа, социална и екологична сигурност. Заложена е неделимостта на националната сигурност от сигурността на НАТО и Европейския съюз, както и запазването на интензивността и перспективността на двустранните ни отношения с Руската федерация.

"Стратегическа цел на Република България в областта на енергийната сигурност е да намали едностранната си зависимост", се посочва още в стратегията. Според документа изграждането на газопровода “Набуко“, подкрепян от ЕС и САЩ, е приоритетният енергиен проект за България, но подкрепяме и руския “Южен поток“. Развитието на ядрената енергетика пък е от стратегическо значение за националната ни сигурност.

Валутният борд - до влизането в Еврозоната

В стратегията е заложено и осигуряване стабилността на финансовата система и макроикономическата стабилност, устойчивост на икономиката и финансовата система на страната спрямо международни финансови и икономически кризисни процеси, както и поддържане на приетия обменен курс спрямо еврото до влизането на страната ни в еврозоната.

Насърчава се и конкуренцията на финансовия пазар, както и осигуряването на балансирано икономическо развитие на регионите чрез осъществяване на програми, финансирани от републиканския бюджет и от фондовете на ЕС.

На частния сектор пък е поставена задача да допринесе за разработването на механизми за превенция на измами и изпиране на пари.

Съдебната система

Подобряването на правораздаването по наказателни дела, осъвременяването на наказателното законодателство в насока към диференциация на наказателната репресия срещу онези лица, които застрашават или увреждат в значителна степен правата и свободите на гражданите, е основна цел на компетентните държавни институции, които следва да осъвременят нормативната уредба и да изградят съответния механизъм и капацитет.

В стратегията е заложено създаването на разузнавателна общност, но остава отворен въпросът за подчинеността на службите. Отчита се още, че постоянният процес на преустройство на службите за сигурност и обществен ред, без да е изработена стратегическа рамка за реформа, ограничава тяхната ефективност в защитата на сигурността и в борбата с престъпността.

Проектът за стратегия на ГЕРБ определя като "стратегически интереси" и защитата на населението и критичната инфраструктура, съхраняването и развитието на националната идентичност, преодоляването на негативните демографски процеси и други. Според проектодокумента политиката на Република България в сферата на сигурността се основава на ценностите на демокрацията, на националната ни култура, правата на човека и гражданина и на равните възможности за развитие на личността.

Мисиите - основна задача на армията

Според проекта въоръжените сили и институциите, осигуряващи отбранителни способности, трябва да се концентрират в развиването на необходимите военни и други способности за колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, в участие в мисии и операции, подкрепа на населението и защита на националната критична инфраструктура при природни бедствия и аварии.

Заложено е увеличаване на участието ни в структури, програми и проекти в рамките на агенциите на НАТО, Европейската агенция по отбраната и реализация на програмата на ЕС за изследвания по сигурността и иновации.

В документа се посочва още, че в Западните Балкани вече преобладават положителните тенденции, но се запазват и някои сериозни рискове пред демократичното развитие на държавите в региона.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Дедо Цецо
  #25

  Тези двете плюс държавата са като тризнаци.

 2. Кико
  #24

  Да, престъпността и корупцията на мафията, който отдавна тъпче телата и душите на българските граждани.

 3. sir Barkley
  #23

  Престъпноста и корупцията са локомотива на българската икономика. Вижте как откато се появи новата политека на Цветанов как престъпността и корупцията спряха а с тях и цялата икономика. ;-);-);-);-);-);-)

 4. СССРейчо
  #22

  Те ни управляват, нали ???

 5. ая
  #21

  некадърността на парвитеството лъсна освен акциики в стил "Троцки"нищо друго не показват на публиката боято така се е съсредоточила да зяпа телевизията и появяващата се мутра на бойко че вече почти предрямва

 6. blue
  #20

  национално бедствие

 7. Вапцаров
  #19

  Народът прост, животът - тежък, скучен.

 8. don vitone
  #18

  gerb=tim =kamora

 9. Н.Петров
  #16

  ...едно посттоталитарно нищо.

 10. Четяща
  #15

  Ами тя си личи и от тазгодишните назначения сред пагонлиите. Я вижте има ли назначени на по-високи армейски постове без да притежават необходимата квалификация съгласно закони и правилници???

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.