Превръщането на Пловдив в евростолица на културата ще струва 76.4 млн. лв.

Превръщането на Пловдив в евростолица на културата ще струва 76.4 млн. лв.

За програмите и дейностите около превръщането на Пловдив в европейска столица на културата през 2019 г. ще бъдат изхарчени общо 76.4 млн. лв. Това предвижда новата многогодишна програма (2015-2019 г.) за подкрепа на Пловдив, приета от правителството на редовното му заседание в сряда и отменяща старата многогодишна програма, одобрена през 2015 г.

Общият размер на разходите е приблизително същият като предвидения преди две години.

И в новата програма определеното финансиране от държавния бюджет е за 20 млн. лв. като става ясно, че през 2015 г. вече са били предоставени 4 млн. лв. на община Пловдив. Явно през миналата година градът не е получила никакви пари от държавната хазна за организацията на домакинството си като културна евростолица. През тази година Пловдив ще получи за целта 7 млн. лв. от централния бюджет, а за 2018 г. са предвидени още 9 млн. лв.

Самата местна власт трябва да осигури 46,4 млн. лв. от своя бюджет, а още 10 млн. лв. се очакват от от спонсори и други източници.

През цялата 2019 г. Пловдив трябва да изпълнява културна програма, която има европейско измерение, съвместима е с националната културна стратегия или с политиките и с регионалните стратегии за културата. Инициативата "Европейска столица на културата”, която през 2015 г. предпочете Пловдив пред няколко други български града за евростолица през 2019 г., е една от ключовите дейности на Европейския съюз в културната сфера. Целта е да се подчертае богатството и културното многообразие в Европа, споделянето на общи ценности и да се насърчи взаимното опознаване и разбирателството между европейските граждани.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?