През лятото пристигат първите американски войски у нас

САЩ възнамеряват да изпратят първата армейска бригада на ротационен принцип в базите в България и Румъния през лятото на тази година, съобщи американският Държавен департамент. В изявление пред комисия на Конгреса върховният командващ силите на НАТО в Европа ген. Батц Крадък, който е и командващ силите на САЩ в Европа(ЕUCOM), заяви, че Европейското командване създава “Съвместни оперативни сили - Изток” (Joint Task Force-East) в базите под съвместно командване (shared bases) в България и Румъния, където ще бъдат разположени приблизително 2000-3000 американски войници.

Тези войници временно ще се редуват на ротационен принцип в базите за по няколко месеца, оставяйки семействата си в постоянните си бази.

Батальон от Втори механизиран полк Страйкър, базиран в Германия, ще бъде първата ротационна част в Източна Европа през лятото на 2007 г., заяви Крадък.

Задачата на “Съвместните оперативни сили - Изток” ще бъде да поддържат стабилността в един стратегически район като Черно море и Кавказ. Според Крадък, краткотрайната ротация на частите в България и Румъния трябва да е предпоставка за развиване на “дълготрайни и устойчиви отношения” с европейските съюзници.

В края на 2005 и началото на 2006 г. САЩ подписаха споразумения с Румъния и България, позволяващи на американски войски да тренират в местни военни бази. САЩ възнамеряват да поддържат постоянна ротация на войниците в двете страни, каза Крадък, но уточни, че сегашното темпо на разполагане на американски войски по света означава, че тези бази може би не винаги ще бъдат напълно компмплектовани с личен състав.

Генералът информира комисията по въоръжените сили, се преразглежда предишното решение за изтегляне на над 40 000 американски войници от Европа през следващите няколко години. Броят на войниците в EUCOM по график е предвидено да бъде намален от 112 000 души до по-малко от 70 000, предимно чрез прехвърляне на сухопътни бригади от Германия в бази на територията на САЩ, информира сайта на Държавния департамент, цитиран от БТА.

Многобройните мисии в Ирак, Афганистан, Източна Европа и субсахарска Африка "ни принуждават да преразгледаме предишните предположения, да решим дали планираните ни позиции напълно осигуряват изпълнението на задачите и мисиите, които са ни възложени", заяви Крадък.

САЩ планират да изпращат на краткотрайна ротация в базите Източна Европа и другаде някои части, базирани в САЩ. Но според Крадък тези краткосрочни ротации може да са недостатъчно оптимални за развиването на дългосрочни трайни отношения с европейските съюзници. Позовавайки се на опита от военната си кариера, той изтъкна, че особено важен аспект на европейската му мисия е да установи отношения с дългосрочни партньори, да съдейства за изграждане на съюзническите въоръжени сили и да развива трайна връзка между американските сили и общностите - техни домакини.

Споделяне

Още от България