През май тръгва и фериботната линия Варна-Поти

Имаме намерение да изградим трета фериботна връзка от Варна до грузинското пристанище Поти, съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев във вторник, когато бяха приети първите товари по линията от Кавказ и така бе даден официалният старт на железопътния ферибот между двете пристанища, което Русия стори в събота.

Подобряването на транспортните връзки са от изключително значение за България, заяви на церемонията Мутафчиев. Той съобщи, че в края на март предстои да бъде открита фериботна линия Никопол - Турну Мъгуреле. Освен това се очаква да бъде подписана спогодба с Грузия за реализация на нова връзка с пристанището в Поти. Според Мутафчиев текстът на документа вероятно ще бъде готов до 15 дни, а новата фериботна линия може да бъде открита в началото на май.

Около 500 хиляди тона товари ще бъдат превозени през тази година между Варна и Кавказ. Очаква се до 2013 година товарооборотът да нарасне до 1.5 милиона тона годишно, каза Мутафчиев. До месец се очаква да бъде определен превозвачът от българска страна.

Според министъра на фериботната връзка ще разчитат българските износители на вина, храни, лекарства, козметика, машини. От руска страна във Варна ще пристигат основно машини и съоръжения, суровини и горива. В перспектива фериботната връзка ще даде възможност и за превоз на контейнери.

България е стратегически партньор за Русия, заяви при откриването на линията ръководителят на Федералната агенция за морски и речни превози Александър Давиденко. Той посочи, че с откриването на връзката Варна - Кавказ срокът за превоз на товарите силно намалява, тъй като разстоянието се ограничава с около 800 километра.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?