През март се решава за инвестициите в Бургас-Александруполис

През март се решава за инвестициите в Бургас-Александруполис

Въпросът за инвестициите в строителството на петролопровода Бургас-Александруполис може да бъде решен през март, каза във вторник пред журналисти руският министър на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко след срещата си с българския министър на  икономиката и енергетиката Румен Овчаров, предаде ИТАР-ИТАС.

За началото на март в Атина е насрочено заседание на тристранния руско-българо-гръцки работен комитет. Тогава ще бъдат подготвени основните въпроси, които ще позволят на участващите в проекта компании да определят размера на финансирането.

Министър Овчаров отбеляза, че е "възможно подписването на тристранния документ", който може да помогне за строителството на петролопровода. В същото време той подчерта, че е "необходимо частните компании да предприемат своите стъпки за реализацията на проекта, тъй като този проект не е правителствен.

След срещата Овчаров каза още, че засега няма да се променя транзитния договор между “Газпром” и “Булгаргаз”  за руския газ. Христенко посочи, че България досега е изпълнявала коректно своите ангажименти по договорите и не е създавала проблеми с доставките на синьото гориво.

Русия е заинтересована от сключването на дългосрочни споразумения за доставките на газ с България, заяви още Христенко по повод дискутираното с Овчаров подписване на транзитни споразумения след 2010 година.

Руският министър на промишлеността и енергетиката е изразил желанието на руската страна да определи стратегическите си партньори за 30 години напред. Предстоят разговори между България и Русия на експертно ниво за стратегическото  партньорство в областта на енергетиката след 2010 г.

От “Газпром”, които заедно с представители на големи руски дружества с държавно участие са присъствали на срещата, са предложили увеличаване на транзита на газ през България, съобщиха от българското Министерство на икономиката и енергетиката.

Офертата на “Газпром”, включваща изграждането на магистрален газопровод до Сърбия и увеличаването на капацитета на този до Гърция, обаче не е нова. Реално това е предвидено като възможност и в сегашния договор между “Газпром” и “Булгаргаз”

Руската страна е изразила готовност да се запознае с икономическата обосновка на проекта за газопровод през България за Италия.

Овчаров от своя страна не изключи възможността България да използва и алтернативни източници на енергия.

Основният доставчик на газ за България - Газпром настоява за преразглеждане на условията в сегашните договори, които са със срок до 2010 година. Руският монополист продава газ на България на занижени цени в замяна на използването на газопроводи, по които руският газ се пренася до Турция, Гърция и Македония, припомня ИТАР-ТАСС.

Според подписания през 1998 г. 12-годишен договор между Газпром и Булгаргаз за транзит на газ, България получава по 1,4 млрд. куб м газ вместо заплащане за транзитирането на руски газ през нейната територия. Това количество е достатъчно за покриване на 42 на сто от потребностите на страната от газ.

Газпром предлага увеличаване на транзитната такса, удължаване на срока на споразумението до 2020 г. и увеличаване на обема на транзита на газ. Според цитирани от руската агенция експерти, ако България приеме условията на Газпром, цените на газа в страната ще се повишат с 30-40 процента.

Споделяне

Още от Бизнес