През ноември тръгват помощите за листване на борсата на малки фирми

През ноември тръгват помощите за листване на борсата на малки фирми

През ноември Министерството на икономиката ще стартира ваучерната схема за подпомагане на листването на български малки и средни предприятия на фондовата борса. Общият бюджет за подкрепа на фирмите при излизането им на финансовия пазар е близо 4 млн. лева, като едно дружество може да получи максимум 50 хил. лв.

Това съобщиха от икономическото ведомство в сряда след среща между зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, изпълнителния директор на Българската фондова борса Васил Големански и представители на Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК), която ще отпусне средствата, и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия..

Инициативата за подпомагане листването на малките фирми на борсата бе подета от депутата от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Манолев обяснил, че по схемата ще се покриват разходи на фирмите по подготовката им за емитиране на ценни книжа и първичното им предлагане на фондовата борса. Идеята е така те да получат алтернатива на познатите вече грантово финансиране и инструменти за финансов инженеринг от еврофондовете.

Чрез новата процедура компаниите ще получат възможност да наберат допълнителен частен капитал на базата на реалния си потенциал за развитие, оценен от независими инвеститори, който те ще могат да използват за инвестиции в разширяване на дейността си. "Не на последно място, се очаква и положителен ефект от оптимизирането на оперативните процеси в резултат от преобразуването на предприятията в публични дружества", е подчертал Александър Манолев.

Участниците в срещата са се обединили около мнението, че у нас капиталовият пазар има потенциал да реализира очакваните по-големи обороти и да изиграе ролята на своеобразен мост между българските малки и средни предприятия и потенциалните инвеститори, допълват от ведомството.

Манолев посочва, че ако процедурата се окаже успешна, има готовност за удължаване на срока и финансирането на схемата. По думите му най-важното е, че българските предприятия, чрез увеличението на капитала си, ще получат свеж финансов ресурс, за да растат по-бързо, а това ще доведе и до по-висок икономически растеж на страната.

Общият индикативен бюджет на ваучерната схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари възлиза на 3 911 660 лева (2 000 000 евро).

 Финансирането по схемата ще се осъществява посредством предоставянето на ваучери на стойност 50 000 лева, като бенефициент ще бъде агенцията за малки и средни предприятия. Тя ще набира заявленията за получаване на ваучер и ще ги разглежда по реда на постъпването им.

Компаниите, които подадат заявления след като финансовият ресурс по схемата е изчерпан ще бъдат включени в "резервен списък". На одобрените предприятия ще бъде даден срок за реализиране на намерението им за излизане на фондовата борса и в случай, че не го спазят, техният ваучер ще бъде пренасочен към някоя от компаниите включени в резервния списък, обясниха от икономическото министерство.

Споделяне

Още от Бизнес