През септември Япония ще поиска статут на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН

Министър-председателят на Япония Дзюнитиро Коидзуми възнамерява през септември на сесията на Генералната Асамблея на ООН да заяви стремежа на страната си да придобие статут на постоянен член на Съвета за сигурност, съобщава ИТАР - ТАСС във вторник. Коидзуми еднозначно заявил това пред журналисти, по случай първия си работен ден след лятната си отпуска.

По думите му, увеличението на броя на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, което в момента включва пет ядрени държави - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция - е "важна точка на дневния ред за реформирането на ООН". Коидзуми изказал мнение, че Япония "има шансове" да осъществи дългогодишния си стремеж, като в същото време признал, че това е "сложна задача".

Германия е другата държава, която постави кандидатурата си за постоянен член на Съвета за сигурност.

Генералният секретар на кабинета на министрите Хироюки Хосода е заявил, че Токио последователно се придържа към позицията, в съответствие с която "Япония в рамките на своята конституция се стреми да поеме още по-голяма отговорност в качеството си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН". Относно изказванията на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл, който наскоро в интервю призова Токио да проучи въпроса за преразглеждане на мирните положения в конституцията на Япония, ако иска да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Хосода казал : "Министерството на външните работи получи от Държавния департамент потвърждение, че Съединените щати без никакви предварителни условия подкрепят Япония".

Според вестник Майнити, който се позовава на източници от японското правителство, Коидзуми, който успя да постигне включването на японските войски в състава на международните сили в Ирак, направил извода, че Япония и при сегашната конституция може да допринесе полза на международната арена, съответстваща на статута на постоянно членство в Съвета за сигурност на ООН.

Споделяне

Още от Свят