Президентът: България стигна до страните от субсахарска Африка

"Неудовлетвореността в обществото расте, а протестите вече стават ежедневие"

Румен Радев, сн. БГНЕС

"България не само заседна на дъното на Европа, но ние значително изостанахме от бившите социалистически държави, с които преди години споделяхме сходни условия", коментира президентът Румен Радев.

Във вторник той изнесе лекция пред студенти в пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и отговори на техни въпроси.

Той добави, че "по ключови показатели, като доходи, смъртност, бедност, престъпност, корупция, неравенства, свобода на словото България се нарежда до редица държави от субсахарска Африка и все по-трудно се вписва в европейския пейзаж".

Според него на практика България е проиграла голяма част от възможностите, които предоставяше членството в ЕС.

"Ежедневно слушате за стабилност, икономически ръст и усвоени евросредства. В същото време обаче виждате, че неудовлетвореността в обществото расте, а протестите вече стават ежедневие. И каквито и успехи да се изтъкват, от отсрещната страна са унизително ниски пенсии, ниски доходи и хиляди бедни и неграмотни", каза президентът.

Радев би подкрепил всяка партия, която ще възстанови демократическите принципи

На въпрос на студентите дали ще създаде партия Румен Радев отговори:

"Партия може да създавате вие, защото вие трябва да решавате вашето бъдеще. Днес то е в ръцете на партиите, за които вие трябва да прецените дали те чуват вашия глас. Аз вече заявих, че ще подкрепя всяко политическо движение, което работи за възстановяването на демократическите принципи и модернизацията на България".

Запитан дали е дошло времето за президентска република Радев каза, че това ще проличи от това дали сегашната политическа класа, в рамките на сегашната конституция решава проблемите на България.

Ако тя е неспособна, българите могат да потърсят и конституционна промяна, а тя може да придобие различна форма и ще зависи от гражданите.

Останалите въпроси бяха свързани с единението на нацията, за което президентът отговори:

"Единението не е индулгенция за извършени престъпления или за погазванията на закона. То не трябва да отнема от нашата обществена енергия, да решаваме проблемите на миналото, вместо да гледаме напред и не е отказ на плурализъм, а напротив - единението е търсене на консенсус по национално значими теми при един демократичен дебат".

Според него единението има своите принципи и това по думите на Радев са законността, свободата на словото, суверенитетът.

Защо и как стигнахме до тук?

Така че, каза държавният глава, ако търсим някаква работеща формула на нашето бъдеще, ние преди всичко трябва да си дадем отговор на въпроса "защо и как стигнахме до тук".

Той каза още, че е намерил своята мотивация, за да остане в България.

"За мен тя имаше трансформации във времето - в началото исках да бъда много добър в своята професия, след това исках да направя така, че тези около мен да ги науча да бъдат добри, а след това цяла една голяма организация - Българските ВВС да се трансформира по такъв начин, че да бъде ефективна и способна и обръщайки се назад, мога да бъда горд с постигнатото", обобщи Румен Радев, цитиран от БТА.

По време на лекцията студенти и президент обмениха мнения по отношение на това какво трябва да се направи, за да се постигне промяната, за значението на европейските фондове, за държавното устройство, за контрола върху управляващите, за справедливостта и безнаказаността, която се вихри в България по отношение на битовата престъпност. 

Споделяне

Още от България