Президентът изпраща социалистка за посланик в Берлин

Фаворитката на президента Георги Първанов Меглена Плугчиева най-после ще бъде назначена за посланик в Берлин, научи Mediapool от правителствен източник. От Министерство на външните работи потвърдиха неофициално, че в момента тече процедурата по назначаването на заместник - министъра на земеделието и горите на посланическия пост.

Самата Плугчиева не отрече информацията пред Mediapool, но обясни, че не може да коментира неща, които се решават от други инстанции, в случая - от външно министерство. Запитана дали е получавала подобно предложение, Плугчиева повтори, че не може да коментира.

Дипломатическият пост за социалистката, която е бивш член на ВС на БСП, е съгласуван предварително между МВнР и президента Георги Първанов, който подписва указите за посланически назначения. Името на Плугчиева е спрягано отдавна за поста в Берлин, в политическите среди тя е известна като "връзката" на Първанов с канцлера Герхард Шрьодер.

Плугчиева е специализирала в Германия

Меглена Плугчиева е завършила висшия лесотехнически институт в София, специалност "Горско стопанство" с профил "Опазване на природната среда". През 1989 г. защитава дисертация по проблемите на замърсяването с тежки метали на горските екосистеми. Има специализации в Института по гората в Гьотинген, Германия и Института по горска политика към Университета във Фрайбург, Германия. Член е на Управителния съвет на Българо-германски форум, а от октомври 1997 г. е представител на провинция Райланд-Пфалц-Германия за България. Има над 20 публикации в областта на екологията и горското стопанство и изнесени лекции в Университета във Фрайбург и Техническия университет, Дрезден, Германия.

В БСП си знаят, че не друг, а точно тя е запознала Георги Първанов още като лидер на БСП с Шрьодер и други висши функционери на Германската социалдемократическа партия, с която българските социалисти държат да поддържат приоритетни приятелски връзки.

Сегашният ни посланик в Берлин Николай Апостолов, назначен още при правителството на Иван Костов, многократно получава удължаване на мандата си, заради сложните пазарлъци между президента и външния министър за посланическите назначения в ключови столици. Тази неприлично дълго продължила ситуация постави в конфузна ситуация както самия Апостолов, така и България.

Изпращането на Плугчиева на негово място е възможно най-удобният за президента начин да реши проблема, при това в своя полза. Плугчиева получи назначение на зам.министър след като не успя да стане депутат през 2001 година.

СДС: Още колко социалисти Паси ще предложи за посланици?

Съюзът на демократичните сили внася питане до външния министър Соломон Паси колко депутати, заместник - министри и висши функционери на БСП възнамерява да предложи за посланици до края на мандата си. Това съобщиха от "Раковски" 134 във вторник по повод поредното готвено посланическо назначение - на зам. - министъра на земеделието Миглена Плугчиева в Берлин.
още

Едни най-тежките препирни на "Позитано" 20 след последните парламентарни избори бяха свързани с нея. Скандалът избухна след като историкът проф. Андрей Пантев предпочете да стане депутат от Варна - в същата листа бе и Плугчиева, а не от Монтана, където беше водач. Така професорът освободи място в парламента на ромския лидер Тома Томов.

Тогава Плугчиева заяви, че Пантев е бил принуден и заплашен предварително да избере Варна, а също и че бил заставен да подпише нотариално заверена декларация, с която се задължава да влезе в парламента от Варна. Тя съобщи също, че декларацията му известно време е седяла при секретаря по коалиционните въпроси на БСП Румен Петков.

Споделяне

Още от България