Президентът: Кражбата на тефтерите на Златанов не е случайност

Половинчатата истина и липсата на върховенство на закона са най-големите грешки на прехода

Президентът: Кражбата на тефтерите на Златанов не е случайност

Кражбата на тефтерите на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов не е случайна, смята президентът Росен Плевнелиев. За изчезването на тефтерите се разбра в началото на седмицата.

"Не вярвам, че е случайно, че вещото лице, което се е занимавало с тези тефтерчета, се оказа агент на Държавна сигурност, и то на Шесто управление. Аз не вярвам, че това е случайно", коментира президентът Росен Плевнелиев в интервю за предаването "Панорама" на БНТ. 

"И също така не вярвам, че е случайно, че от две тефтерчета със стотици страници бяха показани само две. От година и половина в България по всички медии се разхождат две прословути страници. Oще в ден първи, на първата прескоференция на прокуратурата, аз излязох и казах: "Моля ви, покажете всичко, но покажете не просто само една страница, покажете всички страници! Покажете цялата истина! Нека стане ясно кой е потърпевш и кой е инициатор!", каза още държавният глава.

Прокуратурата показа избрани страници от тефтерите на Златанов, в които фигурираха инициали, свързвани с функционери на ГЕРБ. В същото време беше премълчано, че в тефтерите фигурира и името на един успял млад мъж и то не с инициали, а изписано като "Д. Пеевски".

За 10 ноември и дребнотемието

Президентът коментира и историята за това къде е бил на 10 ноември 1989 г., около който случай се разгоря полемика в социалните мрежи и медиите.

"Аз казах истината, но сбърках датата.Ако исках да излъжа, щях ли да сбъркам датата? И кое се оказа по-важно? Сбърканата дата. От 25 години се занимаваме със сбърканите дати, с дребнотемието и не отговаряме на големите въпроси", каза Плевнелиев.

В началото на седмицата държавният глава каза, че на символичната дата, начало на прехода – 10 ноември, е участвал с два плаката на митинг пред сградата на парламента в София. Неговата история стана повод за иронични реакции, тъй като първият митинг, след като Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на БКП, е на 17 ноември.

"Ще се опитам с едно изречение да обобщя – това е историята на два плаката от тапети и една сбъркана дата за митинг", каза Плевнелиев.

Защо сме най-бедните в Европа

Президентът даде своя прочит на причините защо сме най-бедните в Европа след 25 години преход.

"Защо сме по-бедни от всички държави в Европейския съюз? Преди 25 години България беше по-богата от Полша, днес сме два пъти по-бедни от поляците. Кой е виновен за това? Демокрацията ли е виновна за това или нещо друго?", попита държавният глава.

"Унгарците затвориха прехода по достоен начин още в края на миналия век. Те сложиха комунизма и фашизма в музей. Разказаха обективно цялата история. Цялата нация е обединена около истината за комунизма и фашизма", каза Плевнелиев. 

Според него "истината не разделя, истината обединява, но манипулираната истина разделя". Едно общество не може да бъде успешно, ако лъже себе си постоянно, смята Плевнелиев.

"Ренета Инджова в нейния първи ден като служебен министър-председател каза: "Няма държава, няма институции, има "Мултигруп". Къде бяха службите, къде беше полицията по това време? Фалитът на банките от 1996 г. – каква е ролята на агентите от ДС и техните мрежи за осъществяването на това грабителство на българския народ? И кой беше осъден, върнат ли беше един лев? Какво се случи с приватизацията на България? Но най-важният въпрос за мен е въпросът за половинчатата истина, за полуоткрехнатите досиета, с които в продължение на 25 години се изнудваха не едно поколение политици", каза още Плевнелиев.

Най-големите грешки – половинчатата истина и върховенството на закона

"За мен двете големи грешки на прехода, са първо – заметената истина, половинчатата истина и второ – върховенството на закона", каза Плевнелиев.

Според него в началото на демократичния преход сме направили една "нелоша Конституция", в която сме записали върховенството на закона. "Но то трябваше да бъде не просто инсталирано, а гарантирано ефективно. Не бива да гледаме с отрицание към миналото", допълни президентът.

"Не посочвам тези големи проблеми, очаквайки някой да бъде осъден или наказан. Миналото е мост към бъдещето, но този мост трябва да бъде здрав. А здравата основа е истината", каза още Плевнелиев.

Споделяне

Още от България