Президентът на Грузия ще бъде избран на втори тур

Саломе Зурабишвили (в червено)

Никой от кандидатите за президент на Грузия не получи вчера над 50 процента от гласовете и затова предстои втори тур, съобщи Централната избирателна комисия, цитирана от ТАСС.

Резултатите след преброяване на бюлетините в 98 процента от изборните секции сочат, че за независимата кандидатка Саломе Зурабишвили са гласували 38,6 на сто от избирателите, а с минимална разлика след нея е бившият министър на външните работи Григол Вашадзе, кандидат на опозиционната партия "Единно национално движение". То бе основано от бившия президент Михаил Саакашвили, който сега е в изгнание.

ЦИК смята, че преброяването на гласовете в оставащите секции няма да повлияе на предварителните резултати и никой от кандидатите няма да събере над 50 процента от гласовете. Президентът ще бъде избран на втори тур, който ще се състои не по-късно от 1 декември.

Саломе Зурабишвили е бивша посланичка във Франция и бивш министър на външните работи. Кандидатурата ѝ бе подкрепена от управляващата партия "Грузинска мечта".

Ако бъде избран, Григол Вашадзе възнамерява да организира предсрочни парламентарни избори, както настояват опозиционните партии.

След встъпването в длъжност на новия президент ще влезе в сила нова конституция, по силата на която президентът ще има предимно протоколни функции. От 2024 г. той няма да бъде избиран с общо гласуване, а от 300-членна избирателна колегия, напомня Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят