Президентът на Израел смекчи присъдата на бившия премиер Ехуд Олмерт

Ехуд Олмерт

Президентът на Израел Реувен Ривлин смекчи присъдата за корупция на бившия израелски премиер Ехуд Олмерт - намали я от 27 месеца на 16,5 месеца, излежани фактически от осъдения. Това съобщи израелският в. Едиот ахронот".

В неделя Олмерт беше освободен предсрочно от затвора по негова молба, след като съдебните власти решиха да намалят присъдата му с една трета. Той бе принуден да подаде оставка през 2008 г. след обвинения във взимане на подкупи и възпрепятстване на правосъдието във връзка със сделки за строителството на луксозен жилищен комплекс по времето, когато е бил кмет на Ерусалим и министър на търговията и индустрията.

Присъдата от 27 месеца затвор включваше година и половина за вземане на подкуп, 8 месеца за злоупотреба с доверие и измама и един месец за възпрепятстване на правосъдието.

На 20 юни Олмерт бе настанен в затворническа болница със сърдечни оплаквания. В социалните мрежи се появиха негови снимки, на които изглежда явно болен и силно отслабнал.

Условно-предсрочното освобождаване предвиждаше до май 2018 г. Олмерт два пъти месечно да се разписва в полицията. Забранено му бе да напуска Израел. Президентът Ривлин отмени тези ограничения. Бившият премиер обаче обеща независимо от президентския акт да участва в работата на доброволчески сдружения, както бе разпоредила комисията за условно-предсрочно освобождаване.

Олмерт е изправен пред нови обвинения - в опит да изнесе от затвора свръхсекретна информация, тъй като помолил адвоката си да изнесе ръкопис с мемоарите му, без цензорите да го проверят, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Свят