Президентът: Нагледахме се на месии и популисти

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС
Народният вот е най-мощното оръжие за задаване посоката на развитие на страната. Дойде редът на всички нас да покажем каква е държавата, в която искаме да живеем ние, децата и внуците ни. Това заявява държавният глава Росен Плевнелиев в традиционното си обръщение преди деня за размисъл на президентските избори и националния референдум на 6 ноември, съобщават от прессекретариата на президента. 
 
"Европа и светът преживяват един от най-тежките си периоди от седемдесет години насам. Нагледахме се на месии и популисти в нашата история. Те винаги идват в тежки времена, експлоатират страховете на хората и никога не са довели, който и да е проблем, до трайно решение. Нека гласуваме разумно, да подкрепим устойчивите решения, да дадем път на ценностите и морала, на демокрацията, на мира и свободата", призовава президентът.
 
Държавният глава призовава за придържане към ценностите, които стоят в основата на демократичното общество. 
 
"Никой не бива да подценява мъдростта на българския народ. Когато застанем пред урните, нека подкрепим ценностите и реалистичния подход, даващ решения по пътя на осъществяване на националния идеал", казва президентът Плевнелиев.
 
Президентът изразява увереност, че и при тези избори българският народ ще покаже, че освен качествата на един или друг кандидат, ценностният избор на България, като част от ЕС и НАТО, е съзнателен, "така както безалтернативни са мирът, свободата и демокрацията".
 
"Призовавам политическите партии и всички участници в предстоящите избори да уважат правото на суверена да направи своя избор свободно и независимо. Нека не натоварваме деня за размисъл с опити за манипулация и нерегламентирано привличане на гласове. Познаваме този подход от близкото минало, но всеки трябва да се е убедил, че подобен успех е измамен, а пораженията, които нанася на политическата система и на гражданското общество са несравнимо по-тежки. Нека всички да уважим народа си, да повярваме в неговата мъдрост и да приемем решението му такова, каквото е", призовава още Плевнелиев.
 
Обръщението ще бъде излъчено по БНТ и БНР в 20.00 ч. в петък.
Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?