Президентът настоя за по-тежки наказания за корпоративния и купения вот

Според него машинното гласуване е спасение от недействителните бюлетини

Президентът настоя за по-тежки наказания за корпоративния и купения вот

Президентът Румен Радев настоя за по-тежки санкции срещу корпоративния и купения вот. В понеделник той бе домакин на среща, на която ангажираните с изборите институции и експерти обсъдиха проблемите с изборите у нас и евентуалните им решения. Изпълнителната власт, чиято е всъщност отговорността за организацията на изборите, не изпрати свои представители на дискусията. Службите, прокуратурата и МВР бяха предоставили само доклади. 

В началото на срещата държавния глава подчерта, че именно контролираният вот е един от сериозните проблеми в изборния процес:

"Усещането в хората е, че се върти индустрия за десетки милиони. Срамно е това да се случва в европейска държава в 21 век. Трябва да вървим към категорично увеличаване на тежестта на наказанията: и административни, и като криминални престъпления. Трябва да търсим дали ще променяме и съотношението и как ще ги класифицираме: кои са административни нарушения, кои криминални престъпления, защото това е престъпление срещу демокрацията".

В момента наказанието за предлагащ или търсещ купен вот е от 1 до 6 години затвор и глоба от 10 до 20 хил. лева, а за организатори – от 1 до 7 години и от 10 до 25 хил. глоба.

Румен Радев каза още, че е "от огромен интерес е какво означава недействителна бюлетина" и от какво се поражда: невежество, незнание, погрешно задраскване или манипулация от страна на секционните избирателни комисии. "Защото в YouTube се въртят клипове, където се дават инструкции как да се произвеждат недействителни бюлетини там, където кандидатът или партията са неудобни", уточни държавният глава.

Според ЦИК отминалите избори били спокойни и добре организирани, а резултатите са легитимни.

"Да отворим чувалите"

Президентът, ЦИК и "Информационно обслужване" се обединиха около идеята да бъдат отворени чували с бюлетини, за да се направи анализ на грешките, довели до недействителни бюлетини.

"На тези избори най-малко недействителни бюлетини има в София – 5 %, а най-много във Видин – 23 %. Във Варна са 11 %, в Кърджали – 14 %, В Монтана – 21 %. Препоръката е да се отворят достатъчен брой чували и да се вземат законови и организационни мерки сигурен съм, че можем да свалим този процент", каза шефът на "Информационно обслужване" Михаил Константинов.

Той обаче подчерта, че чували могат да се отворят едва след като приключат съдебните производства и трябва да има решение на административните съдилища.

Президентът попита дали ще получи ангажимент за такава проверка. От ЦИК пък подчертаха, че такава проверка е в тяхната компетентност.

Пак за машинното гласуване

Държавният глава за пореден път каза, че процентът на недействителните бюлетини е твърде висок, съгласи се с ЦИК и "Информационно обслужване", че една от причините са преференциите и обяви, че "спасението е в машинното гласуване". На дискусията няколко пъти се чу мнението, че част от невалидните бюлетини са дължат на това, че има задраскана преференция, но не и номер на партията.

Радев настоя и за парламентарните избори изборите през 2021 година устройствата да бъдат осигурени поне половин година преди вота.

"Шест месеца преди следващите избори всичко трябва да е по местата си: да бъдат завършени законовите промени, машините да са доставени, сертифицирани, организационни промени да бъдат завършени. Да върви процесът по обучение, тестове, верификация на софтуер", каза той.

Константинов побърза да контрира, че по последни проучвания 24 % от българите не са използвали интернет, а това означавало, че ще се затруднят при машинния вот.

"Част от българските избиратели не са ползвали компютър, когато правим някакви хубави предложения, е хубаво да знаем това", подчерта Константинов.

Според Радев обаче машинното гласуван няма да затрудни хората, защото било по-скоро като "работа с банкомат, който всички добре познават".

"Така, както банкоматът не те пуска да получиш исканата сума, без да минеш целия цикъл, така и машината предоставя логически механизъм, който не те пуска да отбележиш преференция, без да си отбелязал другото квадратче", каза той.

Екзитполовете в изборния ден

"Имаме проблеми със спазване на закона и от социологическите агенции, и от медиите, които влияят на мнението на гражданите", каза Радев по време на срещата.

Михаил Константинов пък обърна внимание на разминаванията между екзитполовете и реалните резултати в някои градове. Според него в последните години "българските социолози са станали много добри и проблемът не се корени в работата им".

"За първи път на тези избори имаше катастрофална разлика в екзитополовете в Пловдив и София. Имало е и манипулация. Верига от хора, които се правят, че излизат от секциите за гласуване, за да дадат отговор, неотговарящ на истината. Най-интересният случай е софийският. През целия ден разликата между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова беше 10 пункта и накрая се оказа, че е само 5. Обикновено 80 на 100 отговарят на въпросите на социолозите за кого са гласували, а 20 на 100 - не. По време на балотажа на 3 ноември обаче отказите са били между 40-45 %. Голяма част от хората са се срамували от направени вот и не са искали да го съобщят", твърди той.

На срещата бе посочено още, че избирателните списъци трябва да бъдат изчистени от т.нар. "мъртви души".

Алтернативно мнение: Проблемът с "мъртвите души" се преекспонира

Бившият член на ЦИК Иларион Иларионов изрази доста по-различни оценки за това кое е проблем и кое не е проблем на изборите.

"Крайно време е да престанем с истерията с т.нар. "мъртви души". Даваме ли си сметка кого наричаме "мъртви души"? Така наричаме нашите деца, отишли по различни причини да учат и да работят в чужбина, или близките ни, които са отишли в чужбина, за да печелят по-добре", коментира той пред БНР.

Машинното гласуване би направило изборите излишни

Според Иларион Иларионов машинното гласуване би направило изборите излишни: "Всяко едно неприсъствено гласуване трябва да бъде забранено. Колкото е по-малко техниката и новите технологии, толкова по-голяма е вероятността изборите да бъдат нормално проведени. Въведете ли машинно или компютърно гласуване, означава да дадете възможност на всеки мошеник да прави каквото си иска". 

Основният проблем е политически зависимата изборна администрация 

Иларион Иларионов смята, че "основният проблем при избори е изборната администрация" и това, че е партизирана: "Тя е тотално политически зависима. Членовете не трябва да са представители на партиите… Комисията може да бъде разделена на две части – да има една постоянно действаща малка група хора, които са експерти и работят през цялата година, а два месеца преди изборите, например, тази група може да се разширява с политически представители".

Иларионов посочи и проблема с "безумното натоварване на секционните избирателни комисии": "От началото до края на изборния ден един екип да провежда гласуването, а след това да запечати урната и да я предаде на друга група хора, които до този момент са си почивали, в преброителен център, където всички бюлетини се изсипват в една обща купчина, за да не може никой да следи от каква секция какви гласове са дошли"

За Иларион Иларионов квадратчето "Не подкрепям никого" е абсолютно безсмислено.

Споделяне

Още по темата

Още от България