Радев призова ЦИК да работи за по-малко недействителни бюлетини на евроизборите

Радев призова ЦИК да работи за по-малко недействителни бюлетини на евроизборите

Президентът Румен Радев призова Централната избирателна комисия да работи за намаляване броя на недействителните бюлетини. Честните и прозрачни избори са залог за демократичните процеси в страната, а за да има такива, трябва безупречна организация, намаляване броя на недействителните бюлетини, защита на машинния вот и на личните данни, гарантиране на изборните права на българите зад граница, както и контрол на всички нива и етапи при организацията и провеждането на изборите, особено при броенето на бюлетините, заяви Радев в петък на среща с членовете на ЦИК. 

Недействителните гласове

Държавният глава смята, че високия брой на недействителните бюлетини не само създават съмнения в прозрачността на изборния процес, но реално подменят вота на българския избирател и трябва да се търси решение на проблема.

"Мерките ги обсъдихме. Това са най-вече подборът, подготовката на обучението на членовете на секционните избирателни комисии. Една добра разяснителна кампания и особено машинното гласуване, където вотът няма как да бъде подменен и превърнат умишлено след това в недействителен. Затова аз очаквам с организацията, която създава ЦИК, да си поставим за цел да намалим броя на недействителните бюлетини, особено такива произвеждани в някои секционно избирателни комисии", каза Радев пред ЦИК.

Това не е първият път, когато той повдига този въпрос. Още през декември президентът организира дискусия за прозрачността и доверието в изборния процес, но на нея не присъства нито един представител на управляващата коалиция между ГЕРБ - "Обединени патриоти" (ВМРО, НФСБ и "Атака"). 

На последните евроизбори през 2014 г. недействителните гласове са били 218 125 от общо 3 501 269 пуснати бюлетини. Това е около 6.23 % или повече от необходимия процент за влизане в европарламента.

На парламентарните избори преди две години от общо 3 682 493 бюлетини недействителни са били 169 009 или 4.59 % - отново достатъчни за влизане в Народното събрание.

По този повод Радев подчерта, че недействителните бюлетини в България достигат около 6%, докато в Европа средните нива на тези стойности са под 1%. "Надявам се България да стигне едно средно европейско ново на недействителните бюлетини", каза той.

Машинното гласуване

На предстоящите евроизбори за пръв път ще има възможност за машинно гласуване в 3000 секции в страната. От последния евровот преди 5 години досега в България е имало най-много 500 машини. Винаги са били доставяни от една и съща форма – "Сиела Норма", която и сега спечели поръчката.

Решението на предстоящия на 26 май вот устройствата да са 3000 беше взето при последните промени в Изборния кодекс. Преди тези поправки в закона беше записано, че машините трябва да са във всички секции в страната. Управляващите обаче решиха значително да ограничат броя на устройствата.

В петък машините за гласуване бяха доставени в страната. Предстои да им бъде качен софтуерът и да бъдат сертифицирани.

Сега също имаше известно забавяне при започването на процедурата за доставяне на устройствата, което породи притеснения дали и на този вот може да няма машинно гласуване. На последните парламентарни избори нямаше такова гласуване. По закон машини също трябваше да има във всички секции, но от ЦИК решиха да са само в 500. Това доведе до дело във Върховният административен съд (ВАС), който отмени решението на комисията и постанови да има устройства навсякъде. Комисията обяви поръчка в кратки срокове за доставка на машини във всички секции. Единственият кандидат – "Лирекс", се отказа и в крайна сметка не беше осигурено машинно гласуване във всички секции.

Сега Радев благодари на ЦИК за въвеждането, което според него засега е успешно, на машинно гласуване. "Нова задача и то важна пред вас е защитата на машинния вот - софтуерна, хардуерна и физическа", каза той на ръководството на комисията. 

Председателят на комисията Стефка Стоева каза, че до 15 май трябва да бъде поставен софтуерът на машините, а ден преди изборите устройствата трябва да са в определените секции. Предстоят срещи на ЦИК и с представители на МВР за уточняване на въпроса за транспортирането на изборните машини и тяхната физическа охрана.  

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019