Президентът: Никой не си е позволявал такъв бойкот на държавния глава

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че повече от година е поставен в ”най-малкото странна и необичайна ситуация” на бойкот от страна на управляващите.

”Отнасям се с пълна отговорност и съзнание за трудностите, пред които съм изправен. Та нима не е факт, че при мои посещения, включително на такова високо държавно ниво в Китай, Виетнам, Великобритания и Катар нямаше нито един министър с мен. Да си припомним, че дори в сравнително тежко политическо противопоставяне в годините 2009-2011 между тогавашното правителство на ГЕРБ и президента Георги Първанов никой не си е позволявал тогава по такъв начин да бойкотира и да принизява държавността”, коментира Плевнелиев късно вечерта в сряда.

”Очевидно постигаме нови рекорди, жалко. Вярвам, че тези посещения бяха изключително успешни, така бяха оценени от нашите партньори. Може би най-добре го каза президентът на Китай, който заяви: "Г-н президент, Вие сигурно се учудвате, че тук срещу Вас стоят петима министри, а от Ваша страна няма нито един, но по този начин ние показваме уважението си преди всичко към България", добави той, цитиран от БТА.

Той каза още, че по време на срещата му с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан в Брюксел неговият събеседник е изразил учудване от това, че при скорошно посещение на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева е повдигнат въпрос за ревизия на средства, които трябва да се предоставят на 67-те града, обект на бъдещо европейско финансиране.

 Учудването на Европейската комисия идва от факта, че всъщност би следвало България да е наясно какво иска и да има интегрирани планове за развитие, не да преместваме средства, а да се изпълни планираното, поясни президентът.

Той уточни, че през 2010-2012 г. ЕК е дала средства на всеки един от тези български градове, не за да бъдат "усвоени", а за да се направят планове и да не се чудим за какво ще бъдат похарчени фондовете на ЕС до 2020 година.

Президентът съобщи, че Хан е изразил очакване нашата страна да бърза с усвояването на средствата и че ЕК би подкрепила големи проекти, които бързо да запълнят "нишата", отколкото много на брой малки проекти.

Споделяне

Още от България