Президентът опонира на западните посланици за борбата с престъпността

В България има политическа воля за справяне с проблема с организираната престъпност, заяви президентът Георги Първанов. Той посочи, че са малко държавите, в които на такова равнище са вземани достатъчно ясни, категорични и последователни позиции за борбата с организираната престъпност, а има и законодателство, което е относително добра база.

Посланикът на САЩ Джеймс Пардю заяви в понеделник, че липсва политическа воля за борба с организираната престъпност. Премиерът Сакскобургготски се опита да отхвърли критиките с твърдението, че Брюксел бил доволен от нас. Ден по-късно обаче критиките на Пардю подкрепи и представител на Великобритания. Посланикът на Франция също декларира, че Париж напълно споделя направената оценка от американския посланик.

Шефът на парламента Герджиков предпочете по-деликатно да ни критикуват, за да се чувстваме суверенни, а депутати от управляващите НДСВ и ДПС направо отхвърлиха обвиненията на дипломата. СДС изцяло се съгласи с оценката за ситуацията, а БСП определи критиките като "тревожно предупреждение".

Без да се бяга от отговорност, трябва да се потърси отговорността на точния адрес - просто трябва да си свършат работата и МВР, и съдебната власт и всички правозащитни органи, които имат своите компетенции и задължение да се борят с престъпността, особено с организираната престъпност, каза днес президентът Първанов, цитиран от БТА.

Полемиката между МВР и прокуратурата е несериозна, коментира още Първанов в отговор на въпрос за поставения от прокуратурата тридневен срок на МВР да залови престъпниците, които са на свобода.

За мен и за всички граждани е ясно, че борбата с престъпността трябва да се води не кампанийно, не за 3, 13 или 30 дни, а да се води непрекъснато, каза президентът. Той посочи, че е възможно акцията на МВР във връзка с искането на прокуратурата да даде своите позитивни резултати, но не трябва да се смята, че тя изчерпва борбата с престъпността.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?