Президентът Първанов замина за Йоханесбург

Делегация, водена от президента Георги Първанов, замина днес за Йоханесбург, където ще участва в Срещата на високо равнище за устойчиво развитие.

Със самолета на българската делегация пътува и президентът на Македония Борис Трайковски, придружаван от двама сътрудници.

В делегацията са екоминистърът Долорес Арсенова, министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме, заместник-министърът на външните работи Петко Драганов и експерти.

Днес държавният глава ще се срещне с българската общност в Република Южна Африка. На 2 септември той ще има срещи с принцесата на Тайланд Чулаборн, с президента на Нигерия Олусегун Обасанджо и с президента на Венецуела Уго Чавес. По време на следобедната пленарна сесия на Срещата на високо равнище президентът Първанов ще направи изказване.

Президентът Първанов ще направи изказване на Срещата на франкофонските страни на 3 септември. Той ще се срещне с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев и ще участва в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Дунавския и Карпатския район и в проявата за провъзгласяване на "Инициатива на ЕС, страни от Африка и ОНД по проблемите с водите".

Първанов и президентът на Турция Ахмет Недждет Сезер ще бъдат домакини на 3 септември на паралелна проява на тема "Партньорство за местно действие към устойчиви общини в Централна и Източна Европа", организирана от ПРООН.

В сряда, на 4 септември, президентът Първанов ще се срещне с министър-председателя на Албания Фатос Нано и с генералния директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие /ФАО/ Жак Диуф.

Срещата на високо равнище за борбата с бедността започна на 26 август 2002 г. в Йоханесбург и ще продължи до 4 септември. Българската делегация се връща на 5 септември през нощта.

Във форума участват делегации на всички страни, членки на ООН, водени от държавни и правителствени ръководители, представители на международни правителствени и неправителствени организации и на частния бизнес.

На срещата се очаква да бъдат приети политическа декларация и план за действие с конкретни ангажименти на участниците за постигане на целите на устойчивото развитие: изкореняване на бедността, съобразяване на производството и потреблението с изискванията за устойчиво развитие, защита и разумно използване на природните ресурси за социално и икономическо развитие, смекчаване на отрицателните последици от глобализацията, подобряване на здравеопазването.

Споделяне

Още от България

Трябва ли да се отворят ресторантите?